Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden lukot

Hyvän maun rajoissa, järjenkäyttö sallittu.

Valvoja: Moderators

Avatar
Polforea
Viestit: 11160
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden lukot

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Tekniikan salatieteet -sarja alkoi spesifisesti isojötsin jakopäällä, mutta koska otsikko sopii mainiosti, jatkan samaan sarjaan yleisempääkin tarinaa. Olemme kaikki kuulleet tasauspyörästöstä, lukkoperästä ja muutamasta muusta aiheeseen liittyävästä termistä, mutta mitä pirua ne meinaa, mitä ne tekee ja miksi niitä on olemassa?

Tasauspyörästö
Olemme varmaan kaikki, tai ainakin lähes kaikki, tai ainakin jotkut, tai ainakin minä, pyöritelleet pöydällä leluauton akselia, jossa akselina on kiinteä tikku, johon on juntattu päihin pyörät. Tämä väpytin ei ole kovinkaan hanakka kääntymään pienestä koostaan huolimatta. Ilmiö johtuu siitä, että pyörät kulkevat kääntyessä samassa ajassa eri matkan, mutta kun ne on pakotettu pyörimään samalla nopeudella, ei yhtälö täsmää, vaan toisen pyörän pitäisi joko sutia tyhjää (sisempi pyörä) tai laahata osittain lukkojarruna (ulompi pyörä).

Olemme varmaan kaikki (tai ainakin lähes kaikki, jne) joskus koettaneet työntää polkupyörää, joka on lukossa tai jarrut jumissa. Ei se kovin mielellään liiku. Eikä myöskään sudi, jos renkaalla on pitoa. Mut jommankumman on pakko, muuten ei tuollainen kiinteä akseli käänny. Homma helpottaa heti, jos akselin ja pyörien väliin laitetaan laakeroinnit, jolloin sisempi pyörä voi pysyä vaikka paikallaan ja ulompi pyöriä ympärillä akselin mitan säteellä. Jos niitä polkupyöriä otetaan kaksi rinnakkain ja laitetaan toisen takarengas lukkoon, kiinnitetään ne poikittaispalkilla ja aletaan työntämään palkin keskeltä vauhtia, pyörii kasattu pyörävaunu paikallaan sen lukitun takarenkaan ympärillä.


Otetaan esimerkki automaailmasta. Alfa Romeo 156 2.5V6:n etuakselin raideleveys (speksin mukaan eli vakiovanteilla, irvileuat) on 1511mm ja kaartosäde (tai oikeammin -halkaisija) 11,6m. Täyden ympyrän ratti linkussa ajaessa ulompi etupyörä siis kulkee keskeltä 11,6-0,1025*pi=36,12m matkan, kun taas sisempi etupyörä kulkee keskeltä (11,6-1,511-0,1025)*pi=31,37m matkan. Eroa siis tulee reilut 4,7 metriä. Vakiokokoisen 205/60R15 -renkaan vierinkehä on n. 2050mm, eli ulompi rengas joutuu pyörimään ympyrän mitalla reilusti yli 2 kierrosta enemmän kuin ulompi. Ja nyt kuitenkin puhutaan mallista, jonka kääntyvyys ei tunnetusti ole maailman notkeinta.

Kuva
Alfa Romeo 156V6 eturenkaiden kaartoympyrät, taustan ruudukossa yksi ruutu on 1m*1m ja rengasleveys on 205mm

No mutta miten on mahdollista, että ulompi pyörä pyörii enemmän kuin sisempi? Takanahan tämä on helposti selitetty, kun kumpikin pyörä on kiinni omassa olassaan yksittäisellä laakerilla, eikä takapyörien välillä ole mitään linkkiä (eikä nyt jeesustella Q4:sta, esimerkissä on pikkubusso). Mutta mites edessä, kun samaan aikaan kuski painaa kaasua ja pitää vedon päällä (sen verran maltillisesti, ettei savu nouse - se sekottaisi laskelmat)? Siellä renkaiden, tai tarkemmin vetoakseleiden välissä on taikakalu, jota kutsutaan tasauspyörästöksi. Käytännössä tasauspyörästö tasaa renkaiden kautta tiehen (tai jarruun tms vastukseen) välitettävän voiman (vähän kuin työntäisi niitä polkupyöriä hetki sitten keskeltä niitä yhdistävää tankoa) ja koska sekä pyörimättä raahaaminen että sutiminen kaipaavat enempi voimaa kuin tasaisesti pitävän pinnan mukaan pyöriminen, vetävät molemmat renkaat niin että reippaammin menevä pääsee pyörimään kovempaa vauhtia. Jos ulomman renkaan pinnasta saadaan tiehen (tai jarruun tms vastukseen) välitettyä 100Nm, menee vastaava voima myös sisemmälle, mikäli laahaaminen tai sutiminen vaatisi enemmän voimaa.

Fyysisesti tasauspyörästö toimii niin, että vaihteistolta tuleva akseli pyörittää tasauspyörästön ulkokuorta, johon on kiinnitetty poikittain ns. pikkurattaat, jotka puolestaan nojaavat vetoakselien päässä oleviin pikkurattaisiin. Mikäli kumpikaan vetoakseli ei vastusta pyörimistä toista enemmän (=mennään suoraan pitävällä pinnalla), pyörii koko paketti mieluiten tasaista vauhtia ja molemmat pyörät vetävät. Kun toinen vetoakseli alkaa vastustaman toista enemmän (vaikkapa kääntyessä) jää se luonnostaan jälkeen muun paketin vauhdista ja pikkurattaisto välittää vauhdin sille toiselle vetoakselille niin, että molempiin suuntiin päätyy toisiaan vastaava voima.

Juuri ennen tasauspyörästöä, käytännössä siihen naitettuna sijaitsee tyypillisesti perävälitys, joka muuttaa vaihteistolta tulevan kierrosluvun ja vääntömomentin käytännöllisemmälle tasolle. Esimerkkimme 156:ssa perän välityssuhde on 3,973:1, eli tasauspyörästön ulkokehä (ja suoraan ajaessa renkaat) pyörähtää yhden kierroksen kun vaihteistolta tuleva akseli pyörähtää 3,973 kierrosta. Perävälitys on tyypillisesti samaa pakettia tasauspyörästön kanssa ja siksi yleisesti paketista puhutaankin peränä.

Mutta hetkinen! Mikäs se olikaan tuo maininta mikäli laahaaminen tai sutiminen vaatisi enemmän voimaa? Entäs sitten, jos ei vaadikaan? Yksinkertaista, rakas Watson. Siinä tilanteessa laahaava tai (käytännössä aina) sutiva pyörä määrittää suurimman voiman, mitä voidaan välittää eteenpäin. Tällöin käy se meidän kaikkien, tai ainakin useimpien, tai.. no, te tiedätte, tuntema efekti, että vetävän akselin toinen pyörä suttaa tyhjää eikä eteneminen ole kummoista. Näi käy myös, jos etuveto nostaa tassua Ahvenistolla Tornin mutkassa (siinä yleensä nostetaan etutassua jos jotain, siksi etuveto), jolloin auto alkaa hidastua - koska ilmassa pyörivä pyörä ei käytännössä vääntöä välitä, ei välitä se toinenkaan.

No mut.. mut.. mutta kyllähän meidän PITÄÄ saada ajaa Tornin mutka sisätassu ilmassa ulkogummi parkuen!
Toki, etenkin jos vasemman reunan hietikko näyttää houkuttelevalta. Tässä kohtaa kuvaan astuu tasauspyörästön lukko, jota usein myös lukkoperäksi kutsutaan (muistammehan, käytännössä se perävälitys on yhtä pakettia tasauspyörästön kanssa).

Tasauspyörästön lukko eli lukkoperä
Kun viisas insinööri on kehittänyt tasauspyörästön mahdollistamaan vetävän akselin kääntymisen, on hän myös luonut yhden sutivan pyörän ongelman. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi tasauspyörästön lukko, joka nimensä mukaisesti lukitsee tasauspyörästön niin, että lähtevät akselit pyörivät keskenään samaa vauhtia. Lukkotekniikoita on kehitetty useita erilaisia eri tilanteisiin. Niitä yhdistää se, että ne vähintään rajoittavat ulostulojen pyörintänopeuseroja ja ovat omistajansa mielestä parhaita. Koska lukkoperä rajoittaa pyörintänopeuseroa, pakottaa se menemään voimaa pitävälle ulostulolle, vaikka toisen ulostulon rengas olisi ilmassa. Tässä tilanteessa 100% liikettä tekevästä voimasta menee yhden pyörän kautta tiehen, mikä tietenkin miellyttää markkinointiosastoa ("Älykäs tasauspyörästöraktkaisu jakaa jopa 100% voimasta pitävälle pyörälle").

Käsikäyttöinen ns. junttilukko
Tälläinen lukko kytketään käsikäyttöisesti ja se lukitsee ulostulot olemaan koko ajan ns. yhtä puuta, eli lainkaan pyörintänopeuseroa ei sallita. Tuloksena on alkupään esimerkin kaltainen kiinteä akseli. Maasturiväen mielestä usein ainoa oikea lukko, koska erottuu vahvasti edukseen mm. mutakuopasta noustessa. Arkiajossa kuitenkin varsin kankea, koska haittaavaikutus kääntymiseen on merkittävä.

Rajoitetun luiston lukot, englanniksi Limited Slip Differential eli LSD
LSD nimensä mukaisesti rajoittaa luistoa, eli mahdollistaa rajatun pyörintänopeuseron ulostulojen välillä. Arkiajossa mukava ja pätevä - auto kääntyy hienosti, mutta myös vetää molemmilla pyörillä liukkaalla kelillä.

Viskolukko (LSD)
Viskolukollisessa tasauspyörästössä on lähellä toisiaan olevat kitkalevyt, joista toiset on kytketty tasauspyörästön kuoreen ja toiset vetoakseliin, jolloin näiden lukittuminen toisiinsa ohittaa tasauspyörästön. Viskolukollinen tasauspyörästö sisältää ns. viskoöljyä, joka lämpiää kitkalevyjen pyörintänoepuseron ansiosta ja lämmetessään lukitsee levyt toisiinsa. Tämä tarkoittaa sitä, että aktivoituakseen viskolukko tarvitsee sen pyörintänopeuseron, eli vähemmän pitävän pyörän pitää päästä sutimaan, jotta lukko aktivoituu. Koska toiselta pyörältä on pito jo menetetty, on eteneminen käytännössä tyystin pitävämmän pyörän varassa. Koska viskolukko perustuu kitkalevyihin ja nesteeseen, se kuluu käytössä ja voi siis tarvita huoltoa/korjausta elämänsä varrella.

Kartiolukko/levylukko (LSD)
Kartiolukossakin on tasauspyörästössä tosiaan lähellä olevat kitkalevyt, joista toiset on kytketty tasauspyörästön kuoreen ja toiset vetoakseliin. Kartiolukossa kuitenkin on myös sisäreunalla kitkapalat, joissa pikkurattaat ovat kinni kartiopaloilla, jotka pyrkivät vedon päälläollessa levittämään kitkapaloja, jotka puolestaan painavat kitkalevyt toisiaan vasten, jolloin tasauspyörästö ohitetaan ja voimansiirto lukittuu. Kartion jyrkkyydestä riippuu, miten äkäisesti lukko kiinni tarraa ja kartiopala voi olla joko 1-suuntainen, epäsymmetrisesti 2-suutainen tai symmetrisesti 2-suuntainen. Käytännössä 1-suuntainen kartiopala lukitsee vain, kun moottorilta tulee vetoa viemään autoa eteenpäin ja moottorijarrulla sekä peruuttaessa lukko on auki. 2-suuntaisella palalla varustettu lukko lukitsee myös moottorijarrulla sekä peruuttaessa, epäsymmetrinen vähemmän (tai enemmän, sekin on teknisesti mahdollista) kuin eteenpäin ajaessa ja symmetrinen puolestaan saman verran. Kytkin pohjassa kartiolukko on auki ja auto kääntyy hienosti. Vedon voimakkuus myös vaikuttaa lukitsemisen tasoon, eli kartiolukkoa voi ainakin jossain määrin hallita kaasupolkimella. Kartiolukko/levylukko perustuu käytännössä automaattisiin monilevykytkimiin, joten sekin kuluu käytössä ja voi tarvita huoltoa.

Active Differential / sähköinen Torque Vectoring -perä (esim. Audin Sport Differential)
Nämä ovat kohtuu tuoretta tekniikkaa ja hieno oivallus. Käytännössä avoimen perän yhteyteen on asennettu sähköohjatut kytkimet, joilla tasauspyörästön kuori kytketään vetoakseliin kiinni 0-100%. Hallitsemalla luiston määrää ohjelmistopohjaisella ohjauksella, voidaan voimanjakoa hallita hyvinkin tarkasti ja näin maksimoida tiehen välittyvä voima luopumatta renkaiden eriävästä pyörintänopeudesta. Haluttaessa (ohjelmiston halutessa, ei välttämättä kuskin) voidaan myös vetää molemmat kytkimet kiinni asti, jolloin tasauspyörästö on lukossa.

Torsen
Otetaan tämä nyt tähän maineensa takia. Tosiasiassa Torsen ei ole lukko, vaikka sitä sellaisena usein mainostetaankin. Torsen on kertova tasauspyörästö - se ei rajoita pyörintänopeuseroja, mutta mahdollistaa pitävämmälle ulostulolle x-kertaisen määrän voimaa vähemmän pitävään nähden. Arkiajossa Torsen on erittäin pätevä, etenkin asialliseen ajonvakautukseen yhdistettynä. Tilanteessa, missä toisen ulostulon rengas on ilmassa (eli esimerkkitapauksessa Tornin mutkassa) torsen on voimaton, ellei jarrulla saa vietyä vastusta vapaasti pyörivälle pyörälle. Tämä johtuu siitä, että ilmassa olevan pyörän kautta tiehen välittyy 0Nm voimaa ja 0*x=0, joten ei välity pitävältäkään puolelta. Torsen ei käytännössä kulu, vaan on samalla tapaa pitkäikäinen konstruktio kuin tavallinen avoin tasauspyörästökin.

Palalukko (Spartan Locker, Detroit Locker ja vastaavat)
Tämäkään ei oikeastaan ole tasauspyörästön lukko, vaan tasauspyörästön korvike. Käytännössä palalukko pyrkii pysymään lukossa etenkin vedolla, mutta mahdollistaa luistamisen havaittavan ääniefektin kera.

EDL, eli jarruilla toteutettu ns. leikkilukko
Tämäkään ei lukitse tasauspyörästöä, mutta otetaan pyynnöstä mukaan. EDL toimii niin, että avoimen tasauspyörästön kanssa jarrutetaan sutivaa pyörää, jotta akselille saadaan tasauspyörästölle näkyvää vastusta, jolloin tasauspyörästö tasaa jaettavan voiman ja pitävällekin pyörälle menee voimaa. EDL on aina reaktiivinen, eli se voi reagoida vasta kun toinen pyörä sutii, eikä todennäköisesti ole kovinkaan tarkka. Jarrulla hallittava voima eroaa tiehen välittyävästä voimasta, koska jarrulevyn halkaisija on selvästi rengasta pienempi, mikä vaikuttaa efektiivisesti välityssuhteeseen (vetoakselin kierrosta per metri kitkapinnalla). Lisäksi jarrulevyjen ja -palojen erot etenkin tarvikeosissa sekä mm. lämpötila vaikuttavat varsinaiseen jarruvoimaan, mikä hidastaa EDL:n reagointimahdollisuuksia entisestään.

Käytännössä siis arjessa, radalla jne käytettävään autoon Torsen tai LSD -tyyppinen perä on huikea valinta. Nämä eivät haittaa kääntymistä (ellei sitten LSD ole viritetty liian tiukaksi), mutta tarjoavat reilusti apua vetopitoon. Paikoissa, missä pienikin sutaisu on haitaksi, on junttilukko kuningas - nyt ja aina.


Lukko? Torsen? Maasturit? Puhutaanko nyt nelivedoista?
Ei, ei puhuta nelivedoista. Siirsin neliveto-osuuden toiseen dokumenttiin, jonka käyn linkkamassa tähän, kun saan sen julkaistua.

Siittä. Jäikö joku mietityttämään, arveluttamaan tai keksitkö korjattavaa? Anna mennä, sana on vapaa ja tekninen keskustelu paitsi suotavaa, myös toivottavaa. Jos keksin sopivan piirto-ohjelman, saatan koettaa piirrellä tekstin tueksi enemmän tai vähemmän hienoja kuvia.

156:n speksit on kaivettu tuolta: http://www.alfaromeopress.com/press/detail/6088

Kirjoittaja on autoharrastaja, joka aina välillä pohdiskelee teknisiä kokonaisuuksia vähän oman kalustonsa ulkopuoleltakin

Edit: lukkotyyppejä tarkennettu, virheitä korjattu ja yksi kuva lisätty

Edit 2: Tässä on aika hyvä yhteenveto erilaisista lukitussysteemeistä:
https://www.youtube.com/watch?v=x40WGUtdaLI

Edit 3: Lisätty Torque Vectoring -perä ja tarkennettu lukkotietoja

Edit 4: Napattu neliveto-osuus pois, julkaisen sen omaan dokumenttiinsa.
Viimeksi muokannut Polforea, 14 Joulu 2019, 12:47. Yhteensä muokattu 10 kertaa.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

insinörtti
Viestit: 2632
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 20:15
Car(s): pikaladattava hybridi
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja insinörtti »

Polforea kirjoitti:Tekniikan salatieteet Siittä. Jäikö joku mietityttämään, arveluttamaan tai keksitkö korjattavaa?
Sen nyt ainakin voisi mainita, että tasauspyörästä jakaa momentin tasan. Dieselmiesten kiusaksi voidaan vielä unohtaa pelkkä perävälitys ja puhua vain kokonaisvälityksestä. Esim. bensakone tuuttaa 250 Nm, kokonaisvälitys 1:2,87 -> bensaetuveto tuuttaa kahdelle renkaalle 2,87x250/2 = 359 Nm ja 350 Nm vääntävä mahdidiesel 1:2,07 kokonaisvälityksellä 364 Nm.

Tuo siis sillä edellytyksellä, ettei pyörä sudi. Sutimisen alkaessa tasaupyörästö tasaa pitävällekin puolelle samat Nm lukemat -> eteneminen on nihkeää. Vaan jos tasauspyörästö(i)ssä on junttilukko, menee up to 100 % väännöstä pitävälle renkaalle.

Sitten on nämä katumaasturit. Keskitasauspyörästöä ei näissä ole, koska ovet yleensä mallia etuveto + hätätilanteessa avuksi otettava takaveto. Takavedon ollessa kytkettynä rakenteen pitäisi vastata nelivetoa, jossa on keskitasauspyörästössä "junttilukko" kiinni, mutta käytäntö näyttää olevan ihan muuta. Olisikin kiva tietää, miksi.
  • - takavedon kytkin on alimitoitettu ja luistaa, kun pitäisi välittää reilusti voimaa (vääntöä) taakse
    - takavedon kytkintä luistatellaan tarkoituksella (jolloin se ylikuumenee kitkalämmöstä), jottei auto olisi liian kankea kääntymään?
    - takavedon kytkin on rakenteeltaan "itsetehostuva" eli kytkimen kautta välitettävä momentti painaa kitkapintoja kiinni -> peruutettaessa päinvastainen efekti?
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.

Avatar
matti_vuorio
Viestit: 1517
Liittynyt: 27 Kesä 2011, 19:57
Car(s): Giulia Super 2.0 -17
Ex: Giulietta 1.4 Multiair -11,Bravo -08 JTD 150,Bravo -98 1.4,Sunny -86, Audi 100 -79
Paikkakunta: Siikalatva

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja matti_vuorio »

Tämä video selittää tuossa mainitun Grown Gear -tyyppisen tasauspyörästön toiminnan aika kattavasti. Käsittääkseni tällä päästään eroon torsenin voimanjako ongelmista tilanteessa missä jompi kumpi akseli ei pidä ollenkaan. Toinen etu mitä kuvittelisin on kompakti rakenne, eli koko paketti on saatu rakennettua tuollaiseen yhteen pötkylään. Video kohdassa 3:00 selittää miksi voiman jako on 60:40. Pakkaa säätelemällä tämä sitten muuttuu tarpeen mukaan. https://www.youtube.com/watch?v=iMIBuZsqsRQ

Mutta se diudista. Tuo LSD kiinnostaa enemmänkin mikäli siitä löytyy parempaa tietoutta tai käytön kokemuksia. Tuossa kilpa 156:ssa oli aluksi vakio tasauspyörästö (perseestä), tämän jälkeen torsen (hyvä kunnes pettää) ja nyt viimeisin on levylukkoon perustuva (katso esim. Kaaz), missä siis pakka puree sitä tiukemmalle, mitä enemmän polkee kaasua. Tästä lyhyt oppimäärä täällä: https://www.race.fi/fi/news/entry/293/l ... ential-101

Paikalla
Avatar
Tiige
Viestit: 2841
Liittynyt: 07 Tammi 2005, 10:50
Car(s): GTV TB Q2
Giulia 2.0 Q2
Stelvio 2.2 Q4 (vaimon)
Paikkakunta: Turenki

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja Tiige »

matti_vuorio kirjoitti:Tuossa kilpa 156:ssa oli aluksi vakio tasauspyörästö (perseestä), tämän jälkeen torsen (hyvä kunnes pettää)
Ihan mielenkiinnosta. Missä tilanteessa torsen petti? Quaife lupaili noille että kestää "mitä vaan". Eihän nyt mikään kestä tietysti mitä tahansa mutta missä tilanteessa tuo hajosi?

Polforealta hyvä selvitys eri tekniikoista!
ex. GT V6, 159 V6, 156 V6, Spider V6, 164 Q4, 156 V6, 75 TS, 75 TC, 164 TS, Alfetta

Avatar
matti_vuorio
Viestit: 1517
Liittynyt: 27 Kesä 2011, 19:57
Car(s): Giulia Super 2.0 -17
Ex: Giulietta 1.4 Multiair -11,Bravo -08 JTD 150,Bravo -98 1.4,Sunny -86, Audi 100 -79
Paikkakunta: Siikalatva

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja matti_vuorio »

Huono sanamuoto. Tarkoitan, että kun toinen etutassu on ilmassa, niin veto katkeaa.

sämpy
Viestit: 2564
Liittynyt: 18 Loka 2014, 09:42
Car(s): Fiat 131 Supermirafiori 2000TC, Lancia Prisma Integrale -91
Paikkakunta: Renko

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja sämpy »

matti_vuorio kirjoitti:Tämä video selittää tuossa mainitun Grown Gear -tyyppisen tasauspyörästön toiminnan aika kattavasti. Käsittääkseni tällä päästään eroon torsenin voimanjako ongelmista tilanteessa missä jompi kumpi akseli ei pidä ollenkaan. Toinen etu mitä kuvittelisin on kompakti rakenne, eli koko paketti on saatu rakennettua tuollaiseen yhteen pötkylään. Video kohdassa 3:00 selittää miksi voiman jako on 60:40. Pakkaa säätelemällä tämä sitten muuttuu tarpeen mukaan. https://www.youtube.com/watch?v=iMIBuZsqsRQ
Olipas antikliimaksi.. Odotin jotain hienoa, mutta sehän on vaan epäsymmetrinen tasauspyörästö levylukolla.

FinPat
Viestit: 7266
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Polforea kirjoitti: Jäikö joku mietityttämään, arveluttamaan tai keksitkö korjattavaa?
Hieno artikkeli, Polforea!

En keksi korjattavaa, luonnollisestikaan, mutta tietokoneiden aikakaudella voi mainita myös esim. Alfan "Q2" tyyppisen ratkaisun Giuliettassa jossa jarruilla tuotetaan LSD/TBD -tyyppinen efekti avoimen perän toimintaan ja esim. Porschen Torque Vectoring toteutus jossa taas jarruilla avustetaan mekaanisen LSD:n toimintaa.

On almost related note, autoissa on nykyään yhtä paljon kolmekirjaimisia lyhenteitä kuin 3GPP:n spekseissä. ABS, VDC, ASR, DST,LSD,TBD, etc.

Avatar
Polforea
Viestit: 11160
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Oulrait. Täydentelen/korjailen artikkelia jossain välissä kaivatun datan osalta. Tarkennusta siis kaivataan ainakin:
-Tasauspyörästön momentin tasajako, joka nyt on hienosti epäselvällä vertauskuvalla
-Kytkinperustaisten nelivetojen ongelmat, jotka hoidin kätevästi yhdellä lauseella
-LSD-Lukkotekniikoista (näihin pitänee vähän perehtyä itsekin ensin, luonnollisesti apu kelpaa)
-EDL-toiminteista (eli jarrutoiminen leikkilukko)

Taidan myös pilkkoa artikkelin kahteen osaan, jättää tähän tasauspyörästöt lukkoineen ja rustailla nelivedoista erikseen osa 3:n. Silloin pääsee tarkentamaan vähän paremmin pitäen artikkelit edelleen tietoähkyttä luettavissa mitoissa.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
JiiPee
Viestit: 2494
Liittynyt: 08 Marras 2004, 20:25
Car(s): BMW K100RS-86
Ex: MiTo QV -10, 156 2.0TS -98
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja JiiPee »

FinPat kirjoitti: ... mutta tietokoneiden aikakaudella voi mainita myös esim. Alfan "Q2" tyyppisen ratkaisun Giuliettassa jossa jarruilla ....
Btw, MiTo QV:ssä on sama ominaisuus. Muistan jostakin Alfan brosyyristä lukeneeni, että tämä leikkilukko jarruttaa sisäkaarteen puoleista pyörää avittaen näin kääntymistä. Taisi olla vielä niin, että toimii vain Dynamic-ajoasetuksen ollessa päällä.

Hyviä kirjoituksia Polforealta :-D .

Paikalla
Avatar
Tiige
Viestit: 2841
Liittynyt: 07 Tammi 2005, 10:50
Car(s): GTV TB Q2
Giulia 2.0 Q2
Stelvio 2.2 Q4 (vaimon)
Paikkakunta: Turenki

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja Tiige »

JiiPee kirjoitti:
FinPat kirjoitti: ... mutta tietokoneiden aikakaudella voi mainita myös esim. Alfan "Q2" tyyppisen ratkaisun Giuliettassa jossa jarruilla ....
Btw, MiTo QV:ssä on sama ominaisuus. Muistan jostakin Alfan brosyyristä lukeneeni, että tämä leikkilukko jarruttaa sisäkaarteen puoleista pyörää avittaen näin kääntymistä. Taisi olla vielä niin, että toimii vain Dynamic-ajoasetuksen ollessa päällä.

Hyviä kirjoituksia Polforealta :-D .
Mulle on jäänyt vähän epäselväksi että miten tämä sähköinen "Q2" eroaa ihan tavallisesta vetoluistonestosta? Jarruttaahan sekin sutivaa pyörää.
ex. GT V6, 159 V6, 156 V6, Spider V6, 164 Q4, 156 V6, 75 TS, 75 TC, 164 TS, Alfetta

Avatar
Polforea
Viestit: 11160
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Todennäköisesti lähinnä markkinointimateriaaliltaan. Toki se voi harrastaa torque vectoringia jarruttamalla sisäkaarteen pyörää vaikkei se sutisikaan, jos on tarpeeksi sivistynyt.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Aquatica
Viestit: 15020
Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
Car(s): Nyxät:
159 2.4JTDm Q4 SW '08

Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: yleistä voimansiirroista

Viesti Kirjoittaja Aquatica »

En tiedä, miten tuo oikeasti eroaa - mutta Giulietassa se vaan toimii todella hyvin ja ainakin omien kokemusten perusteella se on agressiivisempi, kuin perinteinen vetoluistonesto muissa autoissa.
Lisäksi talviaikaan mutkaan kaasua painaessa tuntui tosiaan sisäpyörää jarruttavan, eli ehkä se jotain perinteiseen ratkaisuun verrattuna teki.

Avatar
Polforea
Viestit: 11160
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden l

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Hoblaa!

Lisäsin tekstiin erilaisten lukkotekniikoiden selityksiä, korjailin virheitä yms pientä. Lisäksi eriytän nyt neliveto-osuuden omaksi dokumentikseen, jotta yhden asian mitta pysyy järkevissä kantimissa.

Lisäksi mainitaan vielä tähänkin, että löysin hyvän videon eri lukkotekniikoista (linkki on nyt myös ekan viestin lopussa): https://www.youtube.com/watch?v=x40WGUtdaLI
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
lerppu
Viestit: 5875
Liittynyt: 03 Touko 2011, 16:05
Car(s): Stelvio Super ’18 & BMW 225xe ’19 Ex: Giulietta MA tct & T-Jet, 166 busso, 2 x MiTo tct, GT JTS + 31 vääränmerkkistä exää
Paikkakunta: Metsälä

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden l

Viesti Kirjoittaja lerppu »

Kerrassaan mainio niputus! Good stuff, keep truckin’.

Avatar
JiiPee
Viestit: 2494
Liittynyt: 08 Marras 2004, 20:25
Car(s): BMW K100RS-86
Ex: MiTo QV -10, 156 2.0TS -98
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden l

Viesti Kirjoittaja JiiPee »

Isot peukut :-D

Avatar
Macela
Viestit: 2627
Liittynyt: 24 Huhti 2013, 16:56
Car(s): .
'06 Brera 2.2
'01 166 2.5 V6
'99 156 2.5 V6
(ex: GT 3.2, GTV TS, 164 V6)
Paikkakunta: Pori

Re: Tekniikan salatieteet, osa 2: Tasauspyörästöt & niiden l

Viesti Kirjoittaja Macela »

Komppaan edellisiä, hyvää tekstiä!

Vastaa Viestiin