Sivu 2/3

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 17 Touko 2015, 22:12
Kirjoittaja wekkuli
Välikommenttina huomautan, että ulos roudatulla kaasuhellalla ruuan kypsentäminen ei ole grillausta.

Polforea on oikeilla jäljillä, mutta kysyn vaan, miksi ihmeessä tiilet edes pitäisi muurata? Pelkästään pinoamalla saat vaihdeltua muotoa sen mukaan, miten paljon ja minkä tyyppistä tavaraa on grillattavana. Välillä tekee vaan ittelleen ja toisinaan on seitsemän vierasta jne, tarpeet vaihtelee.

Ittellä on vain pinotut tiilet terassilla ja valokatoksen läpi viety huuva/kiuashormi-kombinaatio. Lisäksi pihalta löytyy rälläköity vanhan kiukaan alapuolisko, jota tulee myös paljon käytettyä esim muurikkahommissa ja avotulen makkaroinnissa.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 17 Touko 2015, 22:19
Kirjoittaja Vittorio Jano
^

Ihan asiallinen siirto takaisin ketjun aiheeseen...

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 17 Touko 2015, 22:45
Kirjoittaja Polforea
wekkuli kirjoitti:Polforea on oikeilla jäljillä, mutta kysyn vaan, miksi ihmeessä tiilet edes pitäisi muurata?
Ei niitä pakko olekaan. Edellisen kämpän grillipaikalla oli todella mainio muurattu tiiligrilli, jota yritin jäljitellä. En onnistunut lähellekään samalle tasolle, mutta tuokin toimii ja siitä on saanut paljon oppia.

Seuraava pitää muurata tyylin vuoksi, koska mulla on visio millaisen haluan eikä sitä saa pinoamalla. Mutta siitä ehkä lisää tuonnempana.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 08 Kesä 2015, 19:10
Kirjoittaja -TTY-
Tällä hetkellä sulattelussa noin 500g naudan entrecote'ta rosvopaistin muodossa + lisukkeet. Eilen illalla hieman vajaa kaksi ja puoli kiloa nautaa folioon marinoitumaan, pinnassa suolaa, pippuria ja puolikkaita valkosipulin kynsiä.
Tänään hieman ennen puolta päivää kuoppa maahan, kivet pohjalle ja nuotion pitoon. Reilu pari tuntia kivien lämmitystä, sitten lihojen ympärille märkä leivinpaperi, folio ja märkää sanomalehteä. Rautalangalla tiukka nippu ja reilut "pelastuslenkit". Hiilet kuopasta, pojat pohjalle, kevyt kerros hiekkaa päälle, kuumia kiviä hiekan päälle, lisää hiekkaa noin 10cm ja kunnon tervastulet siihen päälle.
Reilu kolme tuntia taas nuotion pitoa jonka jälkeen purkutoimenpiteet ja paketit voi nostaa pelastuslenkistä ylös. Lisukkeena voissa paistettuja/keitettyjä perunoita, korvasieniä valkosipuli-pippuri-kermakastikkeessa, ja lihan kylkeen kuoppaan laittovaiheessa lisätyt punasipulit & porkkanat.
Kaikki kypsennystoimenpiteet suoritettiin nuotiolla, korvasienilisäke tehtiin trangialla. Pakko sanoa että en ole kyllä ihan hetkeen syönyt yhtä hyvin.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 08 Kesä 2015, 22:59
Kirjoittaja sataviisviis
^Kuullostaa maittavalta, ja varmasti maistuu paremmalta kun on nähnyt vaivaakin aterian eteen.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 09 Kesä 2015, 10:26
Kirjoittaja Hillhouse
^^ Kuinka paljon kyseisessä projektissa meni olutta? :roll:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 09 Kesä 2015, 11:17
Kirjoittaja -TTY-
^Omalla ajalla olis saattanut mennä reilustikin mutta vissyvesilinjalla mentiin nyt kun työn ohessa tämä kyseinen projekti saatiin keikautettua. :) Pitäisi melkein juhannuksena koittaa uudestaan että miten kovan kulutuksen tuo omalla ajalla vaatii. Pari päivää sitten tuli vedettyä muurikkapannulla myös survival-foodia. Muurahaisenmunat maistuu rasvassa kevyesti paistettuna hyvin pitkälle paistetuilta tateilta. Ko.tuotteen kerääminen vaan on myös oma hommansa.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 09 Kesä 2015, 11:23
Kirjoittaja Finest
-TTY- kirjoitti:...Muurahaisenmunat...
:puke:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 09 Kesä 2015, 11:40
Kirjoittaja -TTY-
^ :lol: Ennakkoluuloja... Vaikka en mikään maailmanlopun odottaja olekaan, tulipahan testattua yksi mahdollinen syötäväksi kelpaava eines. Ja kun kyseisestä "ruoasta" kerännyt omakohtaistakin kokemusta, saa vähän syvempää rintaääntä jos/kun joskus joutuu eteenpäin kouluttamaan vaihtoehtoisia muonitusratkaisuja.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 09 Kesä 2015, 23:30
Kirjoittaja JontteB
[quote="Vittorio Jano"]Eilen hain tällaisen setin:

Hiiliweberit on aivan kunkkuja! Viikonloppuna tiris sikaa alla saltimbocca. Duunikaveri paistoi muutama vuosi sitten joulukinkun hiiliweberissä :crazyeyes:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 11 Kesä 2015, 11:39
Kirjoittaja Albertolli
Lauantaina olisi puutalkoot ja pitäisi grillata parille hengelle.
Vanhastaan on muurikka, mutta ei sovellu kaikkeen. Lisäksi se "kesäkeittiön" ensimmäinen versio oli aivan paska ja lahosi talven aikana tallissa. Nyt siis pitää viritellä ne huterat putkijalta tai tuunata joku taso -> ei ehdi.
Lisäksi suunnitelmissa on pitkään ollut tiiligrilli, mutta sen tuleva sijaintikin on täysi arvoitus -> ei ehdi.

Joten:
Weberin hiili/briketti grillejä katselin...
K-raudassa Weberin Bar-B-Kettle (grillausala) 47cm 99€
Motonetissä Bar-B-Kettle 57cm 129€
Motonetissä Original Kettle 47 cm 149€

Kenelläkään hajua mitä eroa tuolla ylimmällä ja alimmalla on? Ja onkohan tuo motonetin 57cm grillin ulkohalkaisija vai grillaus ala...

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 15 Elo 2015, 22:13
Kirjoittaja heme
Tuli hommattua tällainen pelleteillä lämpiävä pizzauuni. Hyvältä vaikuttaa muutaman pizzan kokeilun perusteella

http://uuni.net/products/uuni-2

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 18 Elo 2015, 12:51
Kirjoittaja Oleino
Vittorio Jano kirjoitti:Eilen hain tällaisen setin.
Oleino kirjoitti:Hiiliensytytyspönttöä katselin myös, mutta en vielä silloin ymmärtänyt ostaa
Onko hiilensytytyspönttö ollut kätevä? Jos on, niin saattaisi päätyä ostoslistalle. Tähän asti olen sytyttänyt sytytyspaloilla ja se on melko aikaa vievä operaatio.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 18 Elo 2015, 14:16
Kirjoittaja Vittorio Jano
On, joskin kyllä minä sen kanssakin niitä palikoita olen käyttänyt.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 08 Touko 2016, 12:12
Kirjoittaja matti_vuorio
Näitä viimeisiä kesäpäiviä on juhlistettu grillaamalla lähes päivittäin. Halvin mahdollinen pallo kesti huonolla pidolla kolme kesää ja nyt on 3/4 jaloista ruostunut irti. Sain sen vielä kuitenkin fixattua kasaan peltiruuveilla. Tämä kone kyseessä:

http://www.anttila.com/shop/fi/netantti ... --malli-22

Seuraava pallo pitäisi olla hieman parempi ja sillä pitäisi pystyä paistamaan pizzaa. Alustavasti voisi harkita jotain tällaista:

https://www.tokmanni.fi/grillit-ja-kaas ... Group=3323

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 08 Touko 2016, 22:22
Kirjoittaja -TTY-
Itseä kiinnostais tuommonen keraaminen versio http://www.hongkong.fi/fi/piha-ja-puuta ... p/2792200/
Tuon hintasella vehkeellä kyllä sitten pitäiskin grillata oikeesti joka päivä.

Pari viikkoa sitten kaverin grillikauden avajaisiin laittelin kolmanneksi ruokalajiksi poroa. Noin puolitoista kiloa etuselkää puoliksi, toiseen puolikkaaseen hieroin Mesquite-seosta, toiseen perus Chicken&Steak. Sitten molemmat omiin astioihinsa ja hukutin molemmat Guinnessiin vuorokaudeksi. Just ennen grillausta pois lillumasta ja palasiksi. Pihvejä yritin leikata, mut rakenne kuitenkin hieman kalvoinen ja kaverin veitsi oli tylsempi kuin allekirjoittaneen mielikuvitus, niin lopputulos oli jonkinlaisia grillattavia eläimen palasia. :lol: Vähärasvaista tavaraa, joten vain kevyt paisto. Tarvinneeko erikseen mainita, miten hyvää oli...

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Touko 2016, 10:51
Kirjoittaja uniiq
Tänään rillataan!

Kuva

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Touko 2016, 11:56
Kirjoittaja GreenThing
Melkoista lirua tuo Corona. :silly:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Touko 2016, 14:47
Kirjoittaja Hillhouse
Oleino kirjoitti:
Vittorio Jano kirjoitti:Eilen hain tällaisen setin.
Oleino kirjoitti:Hiiliensytytyspönttöä katselin myös, mutta en vielä silloin ymmärtänyt ostaa
Onko hiilensytytyspönttö ollut kätevä? Jos on, niin saattaisi päätyä ostoslistalle. Tähän asti olen sytyttänyt sytytyspaloilla ja se on melko aikaa vievä operaatio.
ON! Aivan yliveto! Ei tarvii pelailla sytytysnesteeellä. Alaosa täyteen paperia, pahvia, tms. ja hiilet pontoon. Itse täytän alkuun pöntön puollilleen hiiliä niin vetää paremmin. Usein joutuu lisäämään toisen setin sytykettä ekan satsin palettua. Kun ensimmäiset hiilet alkavat punoittaa niin pönttö täyteen hiiliä. Kannattaa odotella, että lähes kaikki hiilet ovat punaisia ennen kuin kaataa ne grilliin.

Muuten... Kokemukseni perustuvat briketteihin. Tiedä sitten siitä hiilimurskasta. Itse en harrasta muita kuin brikettejä, koksa niillä saa kuumimmat lämmöt

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Touko 2016, 14:54
Kirjoittaja Hillhouse
Kuva

Meikän tsernobylit :mrgreen:

Sen verran tarkennettakoon, että krematorit siirretään kauemmaksi seinistä niitä käytettäessä :wink:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Touko 2016, 17:28
Kirjoittaja doublesix
Komppaan Hillhousea pönttöhommassa. Isonveden takana oli pakollinen jo -90 luvun alussa suburbaneissa (ainakin Nevada, New Mexico) palovaaran takia.
Johnny kun ruiskuttelee sytytysnestettä kuin Coronaa. :mrgreen:

Asiallinen setti Mäkkärillä. :-D

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 18 Touko 2016, 08:25
Kirjoittaja Albertolli
Hillhouse kirjoitti:Muuten... Kokemukseni perustuvat briketteihin. Tiedä sitten siitä hiilimurskasta. Itse en harrasta muita kuin brikettejä, koksa niillä saa kuumimmat lämmöt
En välttämättä käyttäsi (enää toista kertaa :oops: ) tavallisten hiilien sytyttämiseen. Kipunoita on kaikkialla...

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 06 Kesä 2016, 22:46
Kirjoittaja Janne
Elämäntilanne kahden pienen, liikkuvaisen ja pirteän pikkumuksun kanssa ajaa meikäläisenkin hankkimaan kaasurilliä :oops:
Ei vaan riitä aika ja viitseliäisyys tuuskata brikettien ja hiilien kanssa.
Vaan ompa vaikea valita grilliä. Olen tässä muutaman viikon ajan tehny iltaisin skouttausta, tuloksetta.
Hintaluokka on max 500e. Weberin Spirit olisi klassikko, Napoleonilla myös jotain hyviä malleja ja lähi K-raudassa olisi semiasiallinen Beefeaterin "ufomallikin".
Alustavissa spekseissä voisi olla seuraavaa: laadukas (= ei mitään byggmaxin peltirotiskoa), 2-3 polttimoa (mielellään 3 epäsuoran toiminnon vuoksi), sivukeitin ei pakollinen, parila (mahdollisuus), ylätaso olisi tarpeellinen.

Kaksi polttimoinen Spirit olisi tarjolla 399e, pärjääkö noilla kahdella? Tarviiko sitä sivukeitintä oikiasti? Olisiko heittää mitään hyvää nykyään tarjolla olevaa mallia vaihtoehdoksi?

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 13 Kesä 2016, 22:44
Kirjoittaja JontteB
Janne kirjoitti:
Kaksi polttimoinen Spirit olisi tarjolla 399e, pärjääkö noilla kahdella? Tarviiko sitä sivukeitintä oikiasti? Olisiko heittää mitään hyvää nykyään tarjolla olevaa mallia vaihtoehdoksi?
Mulla on ollu toi perus Spirit jo monta vuotta. Sivukeittimellämei tee mitään, minä ainakaan. Kahden polttimen spiritilläkin onnistuu epäsuora grillaaminen, mutta ei välttämättä kovin ison kimpallen kun polttimot ovat pitkittäin. Seuraava kaasugrilli, jos tosta webweristä koskaan aika
jättää, on kolmella polttimella.

Onhan kaasugrilli monessa tilanteessa näppärä, vaikka siitä puuttuu tulen kanssa pelaamisen fiilis.

Tilasin viikonlopun erämessuilta SK-metallin kesäkeittiön. Kattelin sitä pitkään Go expossa keväällä. Materiaalien laatu ja loistavan toimivat yksityiskohdat olivat todella vakuuttavat! Eikä kotimaisuuskaan haittaa. Hinta on kova mutta tuttavapiiristä löytyi pari jotka vahvistivat myyjän väittämän että toi kestää saaristo-olosuhteissakin kepeästi parikymmentä vuotta. Meillä kokkaillaan jatkossa avotulella :-D

Jontte

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 14 Kesä 2016, 08:09
Kirjoittaja Vito
JontteB kirjoitti:
Tilasin viikonlopun erämessuilta SK-metallin kesäkeittiön. Kattelin sitä pitkään Go expossa keväällä. Materiaalien laatu ja loistavan toimivat yksityiskohdat olivat todella vakuuttavat! Eikä kotimaisuuskaan haittaa. Hinta on kova mutta tuttavapiiristä löytyi pari jotka vahvistivat myyjän väittämän että toi kestää saaristo-olosuhteissakin kepeästi parikymmentä vuotta. Meillä kokkaillaan jatkossa avotulella :-D

Jontte
Hyvä valinta!
Mulla on ollut tuollanen rapiat 15 vuotta kaikilla varusteilla enkä keksi mitään huonoa sanottavaa.
Kuva

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 14 Kesä 2016, 10:22
Kirjoittaja LVA
Eilen oli tiukka paikka, että millainen grilli hommataan. Meillä on tuossa pihalla luonnonkivista kasattu tulipesä kalliolla, mutta ei siinä ole voinut muuta tehdä kuin paistaa makkaraa. No mustana hevosen ostimme sitten muurikan 58cm pannun jaloilla varustettuna ja muokkasin sen tulipaikan tuolle pannulle sopivaksi. Toimii tuossa avotulella todella hyvin! En ole aikaisemmin tajunnutkaan kuinka hyvä noilla ruokaa on laittaa. Pelkäsin että kaikki palaa kiinni ja menee päin helvettiä, mutta kasvikset, pihvit ja letut onnistui tosi hyvin. Huima homma. Ei liene kauhean terveellistä :mrgreen: :mrgreen:

Joku haukkui Sollia/Coronaa litkuiksi, mutta nehän on aivan täydellisiä kesäoluita. Toimii grillatessa ja kuumalla kesäkelillä ihan kympillä.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 14 Kesä 2016, 11:19
Kirjoittaja Hillhouse
^^ Asiallinen mesta Vitolla 8) Kavin katsastamassa muutkin kuvat :wink:

^^^ JontteB: Mitäs SK-Metallin kesäkeittiö maksoi messuilla? Olen näköjään katsellut jotain ihan muuta, kun en moista messuilla huomannut... Vaikuttaa todella asialliselta paketilta. Harmi, kun itellä ei ole juurikaan pihaa niin moinen helmi ei ole ajankohtainen :(

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 14 Kesä 2016, 20:32
Kirjoittaja Janne
Ratkesi meikäläisen kaasugrilliongelma. Voitin sittarista Saatanan 3 polttimoisen pelti-ihmeen. Hirviä rotisko, jonka kasaaminen oli eeppinen kokemus;) Tällä mennään tämä kesä ja sitten vaihtoon. Tuskin tämä kauaa kestää.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 21 Marras 2017, 15:17
Kirjoittaja Mokomakin
Onko kenelläkään antaa risuja tai ruusuja weberin q sarjan suurimmasta? (Q3000 jne)

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 30 Marras 2017, 13:07
Kirjoittaja AriFerra
Ketjun alussa joku mainitsi, että polttimoiden tulisi olla joko ruostumattomat tai valurautaiset, peltiset palaa / ruostuu puhki.

Huomasinpa kuukausi sitten, kun putsasin kaasugrillin (n. 4-v vanha), että voi näköjään valurautaisetki mennä puhki.

Kaippa se ainoa hyvä on sitten sellainen, jossa ruostumattomat?

Tietääkö joku, voiko noihin myyjien mainoksiin luottaa? Kun mainitaan ruostumaton, onko se oikeasti sitä? Mitä rosteri tässä yhteydessä tarkoittaa?

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 01 Joulu 2017, 07:16
Kirjoittaja A Bart
MÄ olen pari kertaa vaihtanut polttimen toisenlaiseen, jos grillin mukana on vaikka tullut peltiset polttimot.
Niitä siis saa varaosana vaikka valurautaisia tunnettuihin merkkeihin.
Tosin en ymmärrä miksi kolme poltinta voi maksaa lähes uuden grillin hinnan.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 01 Joulu 2017, 09:01
Kirjoittaja Gasket
Keväällä -14 muuton jälkeen tuli ostettua "tilapäisgrilliksi" joku markettimallin kolmepolttiminen peruskaasu sivukeittimellä. Hintaluokka oli jotain 169-199 e tienoilla. Noh, kyllä tuolla viime kesänäkin vielä grillattiin, mutta alkaahan se olla ihan loppu. Ohjuripeltejä jo tein sinne uusiakin jo toissakesänä (-16) ja polttimet on aika rapsakat. Luulen ettei tuo enää ensi kesää elä millään.

On kuitenkin mielestäni asiansa ajanut. Mitä muutamia sähkökatkoja ollut, niin kyllähän tuolla pakkasessakin aamupuurot keittelee näppärästi.

Se minkä itse grillissä huomannut, niin liian iso se ei voi olla.

Viime keväänähän mä ostin tällaisen: https://www.tulikulma.fi/grillit/hiilig ... -2394.html

Tuo on mainio kampe, mutta tietty sillä ei ihan pikamakkaraa viitsi käristää. Ribsit tai pulled porkit koko päivän miilutettuna tulee kyllä pikkuista verta hyvät samoin kun joku routapaistikin ja kun tuliboksissakin on ritilä, niin samalla siinä tulee sitten ruuanlaittoruokaa 8) Tiukasti on harkinnassa joulukinkku tehdä tuossa. Ostin tuon kaveriksi myös langattoman lämpömittarin kahdella anturilla. Noin näkee etänä grillin ja ruuan lämpötilan sekä saa hälytykset jne. Ei tarvitse koko aikaa kytätä vieressä. Kantama riittää pihapiiriin. Ainoastaan rasvamontussa välillä hälyttelee signaalin katoamista.

Kamado oli toisena vaihtoehtona, mutta totesin tuollaisen offset-smokerin olevan monikäyttöisempi.

Viime kesänä tuli valettua laatta jonka päälle oli tarkoitus perinteistä puugrilliä hahmotella. Toteutus on vielä odotuttanut. Koitetaan ensi kesänä. Perus hiilipallokin olisi kiva olla pihvin käristämiseen. Laatan tein kyllä sen verta ison, että siihen mahtuu vähän muutakin tuon puugrillin lisäksi...

Vanhemmalla veljeksellä on iso Weberin Genesis Sears Stationilla. Onhan se hieno peli ja vähän eri oloinen mitä tuo oma markettikaasu, mutta aika arvokashan tuollainen on. Siihen kyllä jo mahtuu evästä ja lämpötila on paljon tasaisempi mitä tuossa omassa halpamallissa.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 01 Joulu 2017, 18:19
Kirjoittaja JiiPee
JontteB kirjoitti:Hiiliweberit on aivan kunkkuja..
Samaa mieltä. 11 vuotta hiiligrillejä ja toinen websukka menossa. Ensimmäinen kesti 9,5 vuotta.
Gasket kirjoitti:Se minkä itse grillissä huomannut, niin liian iso se ei voi olla.
Niin, vaihdoin 57cm:n 67 cm:een ja luulin, että se on riittävä.

Meillä grillataan ympäri vuoden. Brikettejä käytän lähinnä silloin kun lämpöä tarvitaan pitkään esimerkiksi kokonaisen kanan kypsentämisessä, ribsien valmistuksessa yms... . Muutoin menee hiilillä, kun ne ovat nopeammin actionvalmiita. Mitäs hiiliä porukka käyttää? Itse löysin vuosi - pari sitten Marienburg -merkkisiä hiiliä ja ne ovat osoittautuneet yhdeksi parhaista mitä olen kokeillut koskaan. Joskus sekaan heittelen eri puulaaduista haketettuja lastuja makua antamaan.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 01 Joulu 2017, 19:09
Kirjoittaja Janne
Minä hävitin tuon aiemmin mainitun Luciferin kaasurillin. Kaasulla rillaaminen ei oo mun juttu ja lapsetkin on jo kasvanu ;)

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 03 Joulu 2017, 00:16
Kirjoittaja catharsis
Mulla lienee samantyyppinen saatana, keväällä tarttui mukaan mammuttimarkkinoilta.
Saas nähdä, missä kunnossa tuo on talven jälkeen. Rotisko on kylmässä varastossa ja arinat sisällä putsattuna ja öljyttynä.
Olin useamman vuoden ilman minkäännäköistä grilliä, koska en löytänyt mieluisaa, enkä nähnyt sijoittamista autoa kalliimppan grilliin, jota käyttää muutaman kerran kesässä, järkeenkäypänä.

Vastustan suuresti ruuanvalmistusta näillä markettikaasuvirityksillä. Lämmönjakopelti?? VMP.
Eikös grillaamisen idea ole kypsennys kontakti-ja epäsuoralla lämmöllä?
Mikä juttu on rillata suoraan pellin päällä?
Käsittääkseni grillattavasta tuotteesta irtoava neste ja rasva olisi syytä saada osumaan takaisin lihaan antamaan aromeita ja kosteuttamaan ja mehevöittämään kappaletta kun neste höyrystyy pudotessaan kuumien hiilten tai kivien päälle?
Jokaisessa kaupassa (pl kaasuvalo) myyjät naureskelivat kun kyselin laavakiviversioita, ovat niin vanhanaikaista, huonoja, jne..
Pitäydyin kuitenkin kannassani.


Tavoitteena oli löytää edullinen 3-tai nelipolttimoinen ilman sivukeitintä spekseillä:
(hiiligrillaaminen ei ole rivitalon takapihalla suoraan ikkunan alla toimiva ratkaisu)
-rosteripolttimot, yli 10 kw teholla
-valurautaritilät
-modattavissa rakenteen puolesta :twisted:

Saatana vaikutti rakenteensa puolesta sopivalta. Revin ylimääräset pellit helvataan ja värkkäilin polttimoiden päälle peltien tilalle vahvistetun arinan,
ja siihen päälle jenkki laavakivet.

Viritys osottautui nyt yhden kesän kokemuksella vallan mainioksi, tasaista lämpöä riittää jokapuolelle paistoalaa, ilman kierto toimii, ei hyydy, ja saa tarvittaessa mansikaksi.
Tällä käytöllä kivet kestänevät pidempään kuin itse peeveli, mutta saattaa olla että kesäksi vaihtuu vielä jenkkilän keraamiset kivet.

Tällä setupilla kärytelty onnistuneesti mm:

riboja
kanaa
hitokseen vegejä
seitania yms vegaanipaskaa
härkää ja possua ja karitsaa eri muodoissa
maggaraa
burgereita

En kuitenkaan suosittele tekemään omia virityksiä vastaaviin, koska niitä ei tähän käyttöön ole suunniteltu.
Ainakaan ilman vakaata harkintaa ja varovaisuutta.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 03 Joulu 2017, 20:43
Kirjoittaja Janne
^
Mielenkiintoista. Pitää laittaa harkintaan tuo modaus, kun näyttää siltä että oma saatanan krematorio siirtyy mökille.

Itekki asun rivarissa ja rillaan nyt weberin briketti/hiilivehkeellä. Molemmin puolin naapurissa asuu vanhempaa väkeä jotka on onneksi rillikansaa. Kysyin muuttaessa heiltä, että ettehän pahastu jos savuutan toisinaan. Toinen isäntä kysyi varmistaen, että ethän tarkoita tupakointia?;) Kun savun lähde kävi selväksi, niin ei mitään hätää ole ollut. Naureskellaan toisinaan noille pirkkabriketeille, joita joutuu hätäpäissään joskus ostaan ja ne savuttaa aivan hulluna. Parhaita on ollu tietty weberin briketit ja ne verkkokauppa.fi:ssä myytävät ravintolakäyttöön tarkoitetut hiilet.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 07 Joulu 2017, 19:31
Kirjoittaja Mokomakin
Weber Q3000 tuli hankittua ja itsenäisyyspäivän kasler siinä kypsennettyä. Hienosti toimii savuttaminen rosterilaatikolla ja hikkorilastuilla miedossakin lämmössä. Tästä on kiva jatkaa harjoittelua 8)

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 20 Joulu 2017, 09:53
Kirjoittaja Gasket
JiiPee kirjoitti:Meillä grillataan ympäri vuoden. Brikettejä käytän lähinnä silloin kun lämpöä tarvitaan pitkään esimerkiksi kokonaisen kanan kypsentämisessä, ribsien valmistuksessa yms... . Muutoin menee hiilillä, kun ne ovat nopeammin actionvalmiita. Mitäs hiiliä porukka käyttää? Itse löysin vuosi - pari sitten Marienburg -merkkisiä hiiliä ja ne ovat osoittautuneet yhdeksi parhaista mitä olen kokeillut koskaan. Joskus sekaan heittelen eri puulaaduista haketettuja lastuja makua antamaan.
Tuossa omassa smokerissa ei hiilet ole oikein hyviä. Briketteinä on ollut etupäässä Weberiä tai Biltemaa. Joskus hätätilassa Tokmannin BBQ Kingiä tjsp. Tuntuu vaan nuo Weberit ja Biltema palavan liki tuplat pitempään mitä Tokmannin briketit.

Lisäsavuna olen käytellyt leppää tai raitaa. Ehkä raita on vähän pehmeämpi mitä leppä.

Tuli koukattua brikettitäydennystä kun vakaa aikomus olisi joulukinkku miiluttaa tuossa smokerissa 8) Ruiskuori päälle ja kevyttä savua. Jännä nähdä mitä tuosta tulee.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 20 Joulu 2017, 11:53
Kirjoittaja JiiPee
^ Laitahan makusteluja sitten tännekin tuosta "miilutuksesta". Kuulostaa nälkäisen korvaan herkulliselta :-D .

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 20 Joulu 2017, 12:25
Kirjoittaja jammu
perjantaina savustetaan hirvenlihaa,hauskaa joulua kaikille!
terv jammu

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 20 Joulu 2017, 22:15
Kirjoittaja heme
Gasket kirjoitti: Tuossa omassa smokerissa ei hiilet ole oikein hyviä. Briketteinä on ollut etupäässä Weberiä tai Biltemaa. Joskus hätätilassa Tokmannin BBQ Kingiä tjsp. Tuntuu vaan nuo Weberit ja Biltema palavan liki tuplat pitempään mitä Tokmannin briketit.
Lukekaapas piruuttaan se tuoteseloste briketeistä. Yleensä niissä on ollut yli puolet jotain täyteainetta, tärkkelystä tms. Muistaakseni Bilteman briketeissä ei tätä täyteainetta ollut, vaan olivat ihan hiiltä. Tämä selittäisi miksi palavat pidempään. Weberin briketeistä en muista mitä niissä luki.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 21 Joulu 2017, 15:54
Kirjoittaja JiiPee
^ Bilteman briketeissä on maissitärkkelystä. Tieto löytyy Bilteman sivuilta ao tuotteen kohdalta. Samoin Weberin briketeistä löytyy tärkkelystä. Sideaineena lienee ja voipi olla, ettei briketti pysy kasassa muuten.

Weberin brikettejä olen käyttänyt silloin kun niille on ollut tarve. Tarttee kokeilla mainitut Bilteman tuotteetkin tässä lähiakoina. Joskus olen ostanut jostakin marketista brikettejä, mutta ne ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen eli palaneet aivan liian nopeasti. Sama kuin olisi käyttänyt hiiliä. Niistä jäi huono fiilis.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 22 Joulu 2017, 09:46
Kirjoittaja Janne
Olisiko ollut kookosta Webereissä?

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 04 Tammi 2018, 11:19
Kirjoittaja Gasket
Aatonaaton miilutusta varsinaisessa grillauskelissä:

Kuva

Lounaaksi tuli tuossa lohta. Siitä ei tullut kuvaa napattua, mutta myöhemmin päivällispaistista tuli:

Kuva

Jotain luomunautaa noin kilon pala ja oli foliossa vain vetäytymässä. Grillissä ihan au naturel. Kivasti savu antaa punaväriä pintaan. Sisälämpö taisi olla noin 60..62 tienoilla.

Kinkku tuli sitten puolen yön jälkeen grillistä tämän näköisenä:

Kuva

Peiton alle loppuyöksi ja aamulla avaus:

Kuva

Kevyt savun puna ottanut pintaan tuossakin ja samoin paahtuneen rukiin maistaa myös. Tänä vuonna lämmöksi haarukoin 79-astetta. On mielestäni hyvin liki optimia omaan makuun. Grillin lämmöt pitelin 110..120 tienoilla ritilätasosta mitattuna. Kannen kiinteä mittari näytteli alta sataa varmaan kelin takia. Ruiskuori suojasi sen verran, että ehkä inan enempikin savua olisi kärsinyt. Tuon kanssa vaan pitää olla tarkkana kun liha imaisee helposti savua liikaakin. Joku lohi taas, niin vaikka kuinka käryyttää, niin silti savu jää hyvin kevyeksi. Voisi verrata ns. saaristolaissavustimessa tehtyyn kalaan.

Ei tarvinne sanoa että melko varmasti paras kinkku mitä olen koskaan maistanut. Aihio oli jotain GM-vapaata kotitilan viljaporsasta. Ei luomua kuitenkaan kun en millään raaskinut paria sataa sijoittaa kinkkuun. En moista millään usko niin paljoa paremmaksi.

Grillissä paloi reilun puolen vuorokauden aikana noin 7,5 kg Bilteman brikettiä ja jokunen leppäpulikka. Vettä haihtui grillissä olleesta paljusta joku nelisen litraa. Vedenkeittimellä kiehautettua aina lisäilin tarpeen mukaan.

Yksi lisukevinkki minkä voin heittää on meillä niin sanotut kinder-perunat. Tunnetaan netissä ehkä paremmin "potato bomb" -nimellä. Itse olen tehnyt nuo foliossa. Voi kuoria tai olla kuorimatta, ei mielestäni väliä. Hakkaa mielestäni esimerkiksi uuniperunan ihan 100-0. Joku pekoni, kinkku tai juustot on perusvarmoja täytteitä. Peruna imaisee myös kivasti esimerkiksi jalopenon maun. Eli lyhyesti omenaporalla reikä perunaan ja tungetaan liki täyteen valittua täytettä. Irtiporattu tappi keskeltä poikki ja tulpat päihin. Itse laitan aina pari perunaa yhteen folionyyttiin. Hitaasti kypsytellen tulee uskomattoman maukkaita perunoita. Ilman foliota en kuorisi ja olisin hyvin varovainen savun kanssa. Tuo folio on noille hyvä puskuri ja kuitenkin kun jotain rasvaa aina vähän tihkuvat niin peruna on kivasti omassa liemessään. Esimerkiksi jalopenon maku todellakin tarttuu ja voimistuu, niin kannattaa olla malttia sen kanssa ellei tosiaankin halua teräviä perunoita.

Poppamiehen omenasoossia tarttui mukaan ja kai jonkun siankimpaleen voisi vaikka viikonloppuna tehdä kun on vielä brikettejäkin jäljellä.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 15 Huhti 2018, 22:49
Kirjoittaja catharsis
Saatana kaivettu horroksesta tulille. Pientä pintaruostetta parissa saumassa ulkovaraston jäljiltä.
Arinat säilytin sisätiloissa talven yli. Nopee kuumennus ja hanger steakkia huiviin. :drinking:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 15 Huhti 2018, 23:44
Kirjoittaja Gasket
Kivasti partsille aurinko paistellut joten eilen kaasutin kanaa ja tänään hamppareita 8) Sit loppuikin se kaasu :lol:

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 27 Huhti 2019, 19:09
Kirjoittaja catharsis
Grillikausi korkattu Votkinin valkosipulinakeilla ja rehuilla. :drinking:

Saatanan kuulumisia:
Talven jäljiltä taas hieman lisää ruostetta lähinnä saumoissa, ei kuitenkaan vielä mitään pahaa. Itsetuhomekanismi käynnistynyt.
Arinat totutusti virheettömässä kunnossa.
Tälle kaudelle päivitin laavakivet keraamisiin. Vaikuttaa toimivalta, paljon paremmat kuin laavaiset. Vaatii vain hieman pidemmän esilämmityksen.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 27 Huhti 2019, 19:16
Kirjoittaja JiiPee
^Hyvä mies, vaihda hiiligrilliin se Gas-lucifer. Ei tartte putsailla/vaihdella laava- yms kiviä :wink: .

Mä laitoin tänään kaupasta ostetun valmiin griiliboxin kanaa ja selectionin vihanneksia. Taisi olla tänä vuonna vasta toinen taikka kolmas kerta kun grillataan ulkona. Talvi jäi passelisti välistä.

Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 27 Huhti 2019, 23:16
Kirjoittaja AVe
Tänään tuli grilli putsattua ja kauden ekat käyrät ja piffit käristettyä. Kyllä maistui taas hyvälle pitkästä aikaa.

Re: Joko rillataan? Virallinen alfabbs-kokkaustopic

Lähetetty: 28 Huhti 2019, 08:32
Kirjoittaja Albertolli
Pääsiäisenä korkattiin grillikausi karitsan ulkofileillä ja pekoniin käärityillä parsoilla.
Eilen vastaavat parsat ja pari isoa mehevää kasleria. 8)