Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Hyvän maun rajoissa, järjenkäyttö sallittu.

Valvoja: Moderators

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Aloitetaas näille uusi ketju, ikäänkuin spinoffina raksailuketjusta. Höpistään tekniikkaa, käyttökohdeajatuksia ja

Pitkään kerresin pohtimaan valojen ohjaamista, niin ulkona kuin sisälläkin. Sisällä ajatusta kantaa hallinta usemman oven luota samassa huoneessa ja ulkona etäisyydet. Jälkimmäisten takia yhteysmalliksi valikoitui melko pian wifi (joka piti jo varsinaista käyttötarkoitustaan varten levittää aktiiviselle rakennuskannalle), vaatimuksena paikallinen hallintakyky (eli ilman pilveä) ja pehmeänä vaatimuksena joku järkevä ja kohtuullisen avoin rajapinta (mieluiten REST API) hallintaan tietokoneelta, etenkin jos voisi jatkossa hallita vähän muutakin kuin valaistusta.

Pari vuotta ehti vierähtää vaihtoehtoja pohtiessa ja unohtaessa, useimpien ratkaisujen ollessa joko Zigbee -yhteydellä toimivia* tai pelkän pilvipalvonnan varassa roikkuvia**, mutta hiljattain osui silmään sellainen toimija kuin Shelly, joka käyttää nimenomaan Wifi-yhteyttä ja tarjoaa laitteille paikallisen hallinnan sekä webitse että juurikin REST APIlla (eli oikeastaan skriptaten webbiyhteyden yli).

*) Zigbeessä sinänsä ei ole minun tietooni mitään vikaa, mutta just meillä kantavuus on haaste ja Wifi on jo levitetty.
**) Pilvihallinta on monelle ihmiselle helppo ratkaisu ja periaatteessa ihan ok lisä, mutta itse en halua älyhallintaa pelkän pilven varaan, etenkään kun mulla kuitenkin pörrää kotona kotipalvelin joka voi hoitaa noita hommia.

No, etenkin kun sähkön hinta lähti laukalle ja tuntui löytyvän asiallinen valikoima, niin heräsi lisää ajatusta muustakin automatisoinnista. Joskus ennenkin olen pohtinut mm. dynaamista lämmönhallintaa sen perusteella, miten eri tiloja käytetään ja nyt siihen alkaa oikeasti olla mahdollisuus. Turha on pitää elitististä asumislämpöä tiloissa joissa ei oleskella parhaimmillaan päiväkausiin, mutta on hyvä saada niitäkin tiloja lämpiämään silloin kun siellä viihdytään. Tästä on sitten vähän lähtenyt evolvoitumaan.

Nyt ajatuksissa on tälläisiä toiminteita:
-Lämminvesivaraajien ohjaus pääsääntöisesti aamuyöhön, tarvittaessa helppo mahdollisuus herättää muulloinkin (kuormantasaus, kustannushallinta)
-Keittiön kattovalon ohjaus molemmilta ovilta (mukavuus)
-Ulkovalojen ohjaus sisältä sekä autosta käsin (mukavuus, kevyt kustannushallinta)
-Edelliseen liittyen automatiikka, että jos tulee kotiin pimeällä, niin ulkovaloja sytytellään automaattisesti (mukavuus)
-Edellisiin liittyen eteisen seinään ylijäämäinen droidiluuri toimimaan valokatkaisijoina
-Kodinhoitokomeron lämpötilan ohjaus: normaalisti alempana kuin asuintiloissa, mutta pidetään korkeampana pesukoneen pyörittyä kuivumisen vuoksi (kustannushallinta)
-Olohuoneen dynaaminen lämmönhallinta: normaalisti vähän viileämpänä, mutta käyttöaikaan helposti nostettavissa (kustannushallinta ja mukavuus)
-Ulkosaunan eteisen ja pesutilojen dynaaminen lämmönhallinta: yleensä sopiva peruslämpö, pesupäivinä ylemmäs muistaen myös vähintään riittävä kuivatus (kustannushallinta)
-Teknisen kaivon tulvavahti (talotekniikan toimivuuden varmistus)
-Vesipumpun sähkönsaatavuuden ja virrankäytön valvonta ja sen perusteella lämminvesivaraajien poiskytkentä (etteivät polta vastuksiaan jos pinta laskee) (talotekniikan toimivuuden varmistus)
-Älykkäästi hallitava auton lämmityspistorasia (mukavuus)

Mainittakoon, että kyllä, tiedän että märkätilojen lämmönhallinnan kanssa ei kannata olla liian säästeliäs eikä tosiaan ole tarkoitus vaalia kosteutta, vaan nimenomaan hallita järkevästi.

Hallintasoftaksi asentelin HomeAssistentin, joka vaikuttaa ihan asialliselta ja kyvykkäältä.

Millaisia ajatuksia, toteutuksia ja käyttökohteita muilla on?
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

Tuli jo irkissä näistä Polforean kanssa juteltua ja iteltä kanssa lähtemässä lähiaikoina Shellylle yli 30 laitteen tilaus :-D

https://shelly.cloud Näistä siis kyse ja https://shelly.cloud/SURVEY/ tuohon kyselyyn vastaamalla (4.10 mennessä) saa -15% henk.koht alekoodin.

Miulla samoja ajatuksia kuin Polforeallakin, eli sekä energiansäästö että mukavuus. Vajaa vuosi sitten puolison kanssa ostamastamme okt löytyy vähän tyhmiä valaistuksen hallintaratkaisuja (esim. huoneen valoja pitää käyttää kahdesta eri puolella huonetta sijaistsevasta katkaisinryhmästä, takapihan pihavalot saa päälle 1/3 ovien luota, khh valot 2 eri katkaisinryppäästä ja siinä toiseen niistä ei edes yllä suoraan miltään ovelta jne. )

Mukavuutene lisäksi makkariin tulevan sähkökäyttöisen rullaverhoon parempi etähallinta + "äly" (eli esim voi ajastaa auki/kiinni ajat)

Energiansäästöön sitten shellystä kulutusmittari mlp, kun se senverran vanha ettei siinä ole sitä itessään. LVV-varaajille myös kulutusmittari + hallinta.

Ha meinasin itsekin käyttää hallinnoimiseen. Walloksen iv-koneen saattaa myös saada liitettyä tuohon. Olisi näppärää saada yhdellä napilla toimimaan kotona/poissa asetukset lämmitykseen, sähköihin, iv ja pääsulku kiinni.

Valaistuksen ohjauksen ja kulutusmittauksen lisäksi suunnitelmissa hommata pari shellyn vuotovahtia ja magnettiventtiili laittaa vesijohdon "pääsuluksi" + jossain vaiheessa shelly ohjaamaan kontaktoria sulaketaululle, millä voi kotoa poistuessa sulkea kaikki muut pistorasiat paitti tiettyjen kodinkoneiden. (Nytkin löytyy jo vanha kodinturvajärjestelmä, missä verkkottuneet palohälyttimet, pari vuotovahtia ovi- ja liiketunnistimien lisäksi. Pitäisi ottaa tuo uudestaan käyttöön ja testailla toiminta. Tuo lähtettää tekstarin hälyistään.) Ha saa esim. telegramin kautta lähtämään hälyt puhelimeen. Tai shellyn oman apin kautta shellyn laitteista.

Aijoo ja 20 vuotta vanhat hiton rumat ja kellastuneet vesikiertoisen lattialämmitysken termarien (myös lämpötila-asteikko ei niissä pidä paikkaansa) tilalle tulee lämpömittareiksi shellyn näytölliset lämpömittarit ja sitten shellyn etäohjattavat "releet" käyttämään toimilaitteita. Saa kanssa tuon aikasidonnaisen lämmönohjauksen. Tosin betoninivalussa putket, niin saa nähdä onko liian hidas systeemi vuorokauden sisäiseen säätöön. Tarkoitus myös lisätä ainakin autotalliin toimilaitesäätö, koska mukavuudenhaluisena tahdotaan pitää märkätiloja muita tiloja lämpimämpinä (samoissa jakotukeissa &kierrossa)

Ostettuna on myös reolinkin valvontakamerapaketti tallentimella. Nuo kamerat osaavat aikahyvän kohdetunnistuksen (eli hälyttävät tahdottaessa ihmisen/auton havaitessaan), olisi näppärää jos pystyisi niitä käyttämään pihavalojen "liiketunnistimena", eli valot eivät enää syttyisi pupuista loimotelemaan miten sattuu jne.
Suoraan vaan suoraa

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Garmund kirjoitti:
30 Syys 2022, 11:08
Tosin betoninivalussa putket, niin saa nähdä onko liian hidas systeemi vuorokauden sisäiseen säätöön.
Onneksi lämmönsäädössä on kyseessä on ensimmäisen kertaluvun lineaarinen prosessi joten kuolleen ajan ja aikavakion määrittely on helppoa ihan vain askelvasteella.

Avatar
Monza
Viestit: 957
Liittynyt: 18 Loka 2004, 16:11
Car(s): Spider 2.0 JTS. Ex. 159 TBi, 156 GTA, 164 V6 Super, 164 TS. Käyttis 530e xDrive.
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Monza »

Varsinaista älytaloa en ole vielä saanut aikaiseksi, mutta erilaisia etäohjauksia on kyllä vino pino.

Joku pari vuotta sitten ostin liiterin zigbee smart aloituspaketin ihan vain mielenkiinnosta tekniikkaan ja että mitä sillä voisi tehdä. No pian samanlainen systeemi tuli asennettua mökille kun eivät paljon mitään maksaneet, lamppuja ja pistorasioita. Olen positiivisesti yllättynyt moisen halpiskaman toimivuudesta. No, sitten tuli tarve saada vähän tehokkaampia ja spesifisempiä lamppuja joten kumpaankin kohteeseen tuli rinnalle Philipsin HUE hubit ja lisää lamppuja eli valaistuksessa on nyt jonkinverran älyä. Valoja syttyy ja sammuu perusajastuksien lisäksi esim. auringon laskuihin ja nousuihin synkkaamalla.

Kummassakin kohteessa on myös ip kameroita ja viimeksi mökille laitoin ILPin backuppiksi Nobön sähköpattereita ja niihin tulee vielä Nöbo hub etäohjaukseen. Mökin Mitsun ilmapumppuun pitäisi asentaa wifi adapteri. Nyt sitä etäohjaa AirPatrolin GSM purkki tekstareilla ajalta ennen vakaata wifiä mökillä. Wifi routeri taaseen on TuTan GSM pistorasian perässä, eli sillä saa verkot IVO buutattua jos menevät juntturaan.

Kohteissa on myös googlen nest hubeja mitkä pitäisi saada järkevään käyttöön ja kenties niillä talouden vähemmän tekniset ihmiset voisi ohjata esim. valaistusta. Jälleen hankittu alelaarista mielenkiinnosta, että mitä niillä voi tehdä. Niin ja WeatherHubit valvovat lämpötiloja, kosteutta, vesivuotoja ja muutamaa ovea. Kaupallinen hälytysjärjestelmäkin löytyy etäohjauksin.

Nyt haasteena on integraatio. Eli pitäisi koota kaikki eri aikakausia ja tekniikoita edustavat enemmän tai vähemmän älykkäät laitteet yhteen ohjauspisteeseen joka voisi olla vaikkapa tuo Home Assistant. Seuraan Facessa ryhmää, Älykoti, siellä paljon siitä ja shellyistä. Shellyjä paljon näytetään käytettävän, mökillä on sähkötaulu mallia posliinisulakkkeet, joten sinne ei noita saa ilman suurempaa sähköremppaa.

Erilaisia Appeja on siis liikaa, Lidl, Hue, Google Home, Apple Home, WeatherHub, AirPatrol ...

Avatar
alamajy
Viestit: 2050
Liittynyt: 01 Syys 2010, 08:37
Car(s): Bertone GT1300 Junior -69, Giulia 2018 Diesel, Giulia 2017 Bensa, 916 GTV -95 V6, Giulia 2018 Bensa (324hp)
Paikkakunta: Imatra

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja alamajy »

Minulla alkamassa RaspBerryn testaaminen älyohjaukseen kotona ja mökillä. Keneltä operaattorilta saa halvimman liittymän GSM-ohjaukseen? Olen kuullut termin teollisuus-SIM. Mikä se on ja mistä voi hankkia?

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Monza kirjoitti:
30 Syys 2022, 12:56
Nöbo hub
Total OT: "Nöbo hub", tuossapa lausumisharjoitus.

Avatar
Monza
Viestit: 957
Liittynyt: 18 Loka 2004, 16:11
Car(s): Spider 2.0 JTS. Ex. 159 TBi, 156 GTA, 164 V6 Super, 164 TS. Käyttis 530e xDrive.
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Monza »

Kyllä! Taitaa muuten olla NoBö Hub :-)

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:06
Minulla alkamassa RaspBerryn testaaminen älyohjaukseen kotona ja mökillä. Keneltä operaattorilta saa halvimman liittymän GSM-ohjaukseen? Olen kuullut termin teollisuus-SIM. Mikä se on ja mistä voi hankkia?
GSM on 2G teknologia...

Suomi operaattorit myyvät M2M ja IoT liittymiä yrityksille mutta yksityiselle kustannustehokkain taitaa olla DNA:n MVNO Moi "Laitenetti". Ehkä.

https://www.moi.fi/laitenetti/

Avatar
Monza
Viestit: 957
Liittynyt: 18 Loka 2004, 16:11
Car(s): Spider 2.0 JTS. Ex. 159 TBi, 156 GTA, 164 V6 Super, 164 TS. Käyttis 530e xDrive.
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Monza »

FinPat kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:24
alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:06
Minulla alkamassa RaspBerryn testaaminen älyohjaukseen kotona ja mökillä. Keneltä operaattorilta saa halvimman liittymän GSM-ohjaukseen? Olen kuullut termin teollisuus-SIM. Mikä se on ja mistä voi hankkia?
GSM on 2G teknologia...

Suomi operaattorit myyvät M2M ja IoT liittymiä yrityksille mutta yksityiselle kustannustehokkain taitaa olla DNA:n MVNO Moi "Laitenetti". Ehkä.

https://www.moi.fi/laitenetti/
Jos tekstareilla pärjää, niin vielä optimoidumpi voi olla Elisa/Saunalahti latausliittymät. Näitä on mun antiikkisissa "2G IoT" purkeissa.

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Monza kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:30
FinPat kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:24
alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:06
Minulla alkamassa RaspBerryn testaaminen älyohjaukseen kotona ja mökillä. Keneltä operaattorilta saa halvimman liittymän GSM-ohjaukseen? Olen kuullut termin teollisuus-SIM. Mikä se on ja mistä voi hankkia?
GSM on 2G teknologia...

Suomi operaattorit myyvät M2M ja IoT liittymiä yrityksille mutta yksityiselle kustannustehokkain taitaa olla DNA:n MVNO Moi "Laitenetti". Ehkä.

https://www.moi.fi/laitenetti/
Jos tekstareilla pärjää, niin vielä optimoidumpi voi olla Elisa/Saunalahti latausliittymät. Näitä on mun antiikkisissa "2G IoT" purkeissa.
Ålcom (Abborelandia) ajaa 2G:n alas 2022-2024 mutta sähkömittareissa on vielä sen verran 2G SIM:mejä että se säilynee manner-Suomessa vielä hetken. 3G mennee alas pääsosin 2023 aikana.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

FinPat kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:59

Ålcom (Abborelandia) ajaa 2G:n alas 2022-2024 mutta sähkömittareissa on vielä sen verran 2G SIM:mejä että se säilynee manner-Suomessa vielä hetken. 3G mennee alas pääsosin 2023 aikana.
Pitäisi itsekin kysellä tuon talossa olevan 20 v vanhan hälyjärjestelmän jälleenmyyjältä saisko sitä päivitettyä nykyaikaan, se kun myös noita tekstarivehkeitä. Ostin sitä varten prepay liittymän. Se kun maksa 10€/vuosi (pitää siirtää rahaa 12kk välein, jotta pysyy aktiivisena ja 10€ minimisumma)
Suoraan vaan suoraa

Avatar
alamajy
Viestit: 2050
Liittynyt: 01 Syys 2010, 08:37
Car(s): Bertone GT1300 Junior -69, Giulia 2018 Diesel, Giulia 2017 Bensa, 916 GTV -95 V6, Giulia 2018 Bensa (324hp)
Paikkakunta: Imatra

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja alamajy »

Garmund kirjoitti:
30 Syys 2022, 15:22
FinPat kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:59

Ålcom (Abborelandia) ajaa 2G:n alas 2022-2024 mutta sähkömittareissa on vielä sen verran 2G SIM:mejä että se säilynee manner-Suomessa vielä hetken. 3G mennee alas pääsosin 2023 aikana.
Pitäisi itsekin kysellä tuon talossa olevan 20 v vanhan hälyjärjestelmän jälleenmyyjältä saisko sitä päivitettyä nykyaikaan, se kun myös noita tekstarivehkeitä. Ostin sitä varten prepay liittymän. Se kun maksa 10€/vuosi (pitää siirtää rahaa 12kk välein, jotta pysyy aktiivisena ja 10€ minimisumma)
Tuo prepaid voisi olla halvin ratkaisu. Minkä operaatorin sinulla on?

Avatar
hjpp
Viestit: 1906
Liittynyt: 29 Marras 2006, 22:42
Car(s): Spider V6, 164 ts, (Xf 30d)
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja hjpp »

Heh. Hauskaa huomata, miten erilaisia tarpeita on. Toiset laittaa vanhaan taloon älyä ja itse yritin 2015 tehdyn talon pitää mahdollisimman yksinkertaisena (toimintavarmana?).
Garmund kirjoitti:
30 Syys 2022, 11:08
Tosin betoninivalussa putket, niin saa nähdä onko liian hidas systeemi vuorokauden sisäiseen säätöön.
Tähän kun saisi jonkin ennakoinnin tulevasta säätilasta. Oman torpan lattiavalu on aika paksu ja maalämpöpumpun reagoidessa ulkolämpötilan reilumpaan muutokseen on viive huonelämpötilassa suunilleen vuorokauden luokkaa. Tuppaa olemaan kalsa tai kuuma välillä
Huonetermari on vain aurinkoisimmassa makuuhuoneessa ja muuten mennään vaan sopivilla perusasetuksilla.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

hjpp kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:25
Heh. Hauskaa huomata, miten erilaisia tarpeita on. Toiset laittaa vanhaan taloon älyä ja itse yritin 2015 tehdyn talon pitää mahdollisimman yksinkertaisena (toimintavarmana?).
Garmund kirjoitti:
30 Syys 2022, 11:08
Tosin betoninivalussa putket, niin saa nähdä onko liian hidas systeemi vuorokauden sisäiseen säätöön.
Tähän kun saisi jonkin ennakoinnin tulevasta säätilasta. Oman torpan lattiavalu on aika paksu ja maalämpöpumpun reagoidessa ulkolämpötilan reilumpaan muutokseen on viive huonelämpötilassa suunilleen vuorokauden luokkaa. Tuppaa olemaan kalsa tai kuuma välillä
Huonetermari on vain aurinkoisimmassa makuuhuoneessa ja muuten mennään vaan sopivilla perusasetuksilla.

Tää on kun on toisen itselleen suunnittelema talo, mikä on liian hyvä ja kallis siihen että siitä isolla kädellä teksi itelleen optimin. :)


Modernimmat Oumanin säätimet sai muistaakseni ihan ethernet-kaapelilla kiinni ja vanhemmatkin taisi modbussia totella. Tuota kautta voisi olla mahdollisuus sitä käskeä sääennusteen perusteella. Uskoisin että sääennusteen saa haettua kotiautomaatioiden ymmärtämässä muodossa. Tuo siis ainakin itellä pitäisi tehdä sen lisäksi että ite huonetermareilla (jakotukin toimimaitteilta) tekisi samaa ennakointia.

Se tosin että aiotaan vähän turhan kuumaa vettä syöttää mräkätilojen mukavamman lämmön takia antaisi meille vähän varaa tohon ennakointiin ilmankin menoveden lämmönsäädön ennakointia.

Tosin en muista viime talvena että olisi mahdottomia sisälämpötila heilunut.

alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:12
[
Tuo prepaid voisi olla halvin ratkaisu. Minkä operaatorin sinulla on?
Empä muista, varmaan dna tai Elisa, lähinnä sen mukaan valittiin, mikä liike sattui kohdalle kun tuon asian muisti :D + Että tiedettiin olevan varmasti kuuluvuutta.
Suoraan vaan suoraa

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Monza kirjoitti:
30 Syys 2022, 12:56
Nyt haasteena on integraatio. Eli pitäisi koota kaikki eri aikakausia ja tekniikoita edustavat enemmän tai vähemmän älykkäät laitteet yhteen ohjauspisteeseen joka voisi olla vaikkapa tuo Home Assistant.
Tämä on muuten tosi helppo miina. Siis sellanen, mihin on helppo osua, ellei alusta asti suunnittele ja löydä sellaista settiä, mikä kattaa suuren osan omista käyttötarkoituksista.

Oikeastaan voisi tiivistää niin, että 10 vuotta sitten puolet ihmisistä sai slaagin, jos olkkarin pöydällä oli yli kaksi kaukosäädintä. Nyt sama jengi ei yleensä ole moksiskaan, että systeemien käskyttämiseen tarttee luurissa 10 eri appia :D.

Home Assistentin tuettujen juttujen lista on aika pitkä, joten siinä on tosiaan potentiaalia integraatiopisteeseen. Kannattaa tutustua.
Monza kirjoitti:
30 Syys 2022, 12:56
Seuraan Facessa ryhmää, Älykoti, siellä paljon siitä ja shellyistä. Shellyjä paljon näytetään käytettävän, mökillä on sähkötaulu mallia posliinisulakkkeet, joten sinne ei noita saa ilman suurempaa sähköremppaa.
DIN-kiskon releitä ei saa, muita ei juurikaan posliinisulakkeet häiritse (meillä on sama tilanne taulujen osalta). Rasioihin sujahtavat älyreleet (1, 1PM, +1PM jne) vaikuttaa kyllä olevan sinällään tosi pieniä, niin mahtuu vaikka kohtuullisen kokoiseen jakorasiaan. Syötin kyllä Shellylle lapaan tuoteidean, jossa koteloisivat posliinisulakkeen tilalle automaattisulakkeen älyreleen kera - ostaisin ainakin itte heti yhden tuon kaivopumpun linjaan.
alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:06
Minulla alkamassa RaspBerryn testaaminen älyohjaukseen kotona ja mökillä.
Ole sitten todella tarkka Raspin muistikortin laadusta. Tiedostojärjestelmäkorruptiot Kingstonin korteilla alkoi ottaa pannuun jo autotallin musasoittimessa, lämmityksen ohjauksessa se olisi aivan kauheaa.
hjpp kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:25
Heh. Hauskaa huomata, miten erilaisia tarpeita on. Toiset laittaa vanhaan taloon älyä ja itse yritin 2015 tehdyn talon pitää mahdollisimman yksinkertaisena (toimintavarmana?).
Toimintavarmuus on vahva argumentti ja ohjaa osaltaan omiakin valintojani. Tämän takia hallinnan pitää pystyä pysymään paikallisena (ilman pilveä) ja olla toteutettavissa jollain järkevällä protokollalla (REST API käyttää HTTP:tä). Verkkoyhteyden pitää toimia Wifillä (tämän kuuluvuus on vaivalla varmistettu pahallakin kelillä). Lisäksi kaapeloinnit tulee niin, että älypulikoita on kohtuullisen helppo ohittaa tarvittaessa ja monennuksiakin on ajateltu harkiten.

Teknologiaksi valikoituneessa Shellyssä plussapuolena noissa rasiaan menevissä releissä on katkaisijatulo, jonka ansiosta niitä voi ohjata myös vanhalla fyysisellä katkaisijalla ja ajastustoiminto, jolla lähdön saa pakotettua päälle, jos palikka ei saa käskyä tietyssä aikaikkunassa. Tällä jälkimmäisellä aion mm. lämmityksiä varmistaa niin, että älyreleen ollessa päällä ollaan ihan perinteisesti patteritermarin varassa ja kun ollaan alennetulla lämmöllä ("säästöliekillä") annetaan pulikoille käskyjä tiheästi, vaikkei tarvitsisikaan. Tyyliin 10min välein annetaan komento että pitääkö sähkön kulkea vai ei ja jos 30-60min sisällä ei ole tullut komentoa, niin isketään sähkö päälle ja annetaan soittaa.
hjpp kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:25
Tähän kun saisi jonkin ennakoinnin tulevasta säätilasta. Oman torpan lattiavalu on aika paksu ja maalämpöpumpun reagoidessa ulkolämpötilan reilumpaan muutokseen on viive huonelämpötilassa suunilleen vuorokauden luokkaa. Tuppaa olemaan kalsa tai kuuma välillä
Huonetermari on vain aurinkoisimmassa makuuhuoneessa ja muuten mennään vaan sopivilla perusasetuksilla.
Vastaavaa olen kuullut muutamalta muultakin vahvasti varaavan lattialämmityksen omistajalta. Muutostyö olisi varmaan kauhea rasite (ja radiaattorit rumia), mutta yksi ajatus mitä itselle on mieleen tullut, on että moiseen settiin lykkäisi lattialämmön lisäksi kevyempiä (=nopeampia) radiaattoreita, joilta hakisi lämmitystä kylmemmällä kelillä. Tuolloin lämpöä tulisi nopeammin kylmetessä eikä lattiaa tarttisi käryyttää sellaiseen lämpöön, että kelin lämmetessä tulee kuuma.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
alamajy
Viestit: 2050
Liittynyt: 01 Syys 2010, 08:37
Car(s): Bertone GT1300 Junior -69, Giulia 2018 Diesel, Giulia 2017 Bensa, 916 GTV -95 V6, Giulia 2018 Bensa (324hp)
Paikkakunta: Imatra

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja alamajy »

hjpp kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:25
Heh. Hauskaa huomata, miten erilaisia tarpeita on. Toiset laittaa vanhaan taloon älyä ja itse yritin 2015 tehdyn talon pitää mahdollisimman yksinkertaisena (toimintavarmana?).
Garmund kirjoitti:
30 Syys 2022, 11:08
Tosin betoninivalussa putket, niin saa nähdä onko liian hidas systeemi vuorokauden sisäiseen säätöön.
Tähän kun saisi jonkin ennakoinnin tulevasta säätilasta. Oman torpan lattiavalu on aika paksu ja maalämpöpumpun reagoidessa ulkolämpötilan reilumpaan muutokseen on viive huonelämpötilassa suunilleen vuorokauden luokkaa. Tuppaa olemaan kalsa tai kuuma välillä
Huonetermari on vain aurinkoisimmassa makuuhuoneessa ja muuten mennään vaan sopivilla perusasetuksilla.
Ilmatieteenlaitoksella on Rest-rajapinta josta saa haettua paikkakuntakohtaisia ennusteita.

Raaseri
Viestit: 34
Liittynyt: 04 Joulu 2020, 13:02
Paikkakunta: Veikkola

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Raaseri »

alamajy kirjoitti:
30 Syys 2022, 13:06
termin teollisuus-SIM. Mikä se on ja mistä voi hankkia?
Telialla on ainakin 2,90€/kk liittymä. Minulla on niitä hälyjärjestelmissä ja autojen etäohjattavissa lisälämmittimien Remuc ohjauksissa, viimeisin alle vuoden vanha liittymä.

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Polforea kirjoitti:
30 Syys 2022, 20:52
hjpp kirjoitti:
30 Syys 2022, 17:25
Tähän kun saisi jonkin ennakoinnin tulevasta säätilasta. Oman torpan lattiavalu on aika paksu ja maalämpöpumpun reagoidessa ulkolämpötilan reilumpaan muutokseen on viive huonelämpötilassa suunilleen vuorokauden luokkaa. Tuppaa olemaan kalsa tai kuuma välillä
Huonetermari on vain aurinkoisimmassa makuuhuoneessa ja muuten mennään vaan sopivilla perusasetuksilla.
Vastaavaa olen kuullut muutamalta muultakin vahvasti varaavan lattialämmityksen omistajalta. Muutostyö olisi varmaan kauhea rasite (ja radiaattorit rumia), mutta yksi ajatus mitä itselle on mieleen tullut, on että moiseen settiin lykkäisi lattialämmön lisäksi kevyempiä (=nopeampia) radiaattoreita, joilta hakisi lämmitystä kylmemmällä kelillä. Tuolloin lämpöä tulisi nopeammin kylmetessä eikä lattiaa tarttisi käryyttää sellaiseen lämpöön, että kelin lämmetessä tulee kuuma.
Alla täysin akateemista pohdintaa aiheesta, ilman mitään taloteknistä asiantuntemusta mutta 30 vuotta sitten säätötekniikaa ja signaalin käsittelyä tuli hieman ihmeteltyä niin eipä pseudo-nörtti insinööritieteiden edustaja itselleen mitään voi. En suosittele allaolevan lukemista ns. normaaleille ja täysjärkisille ihmisille.


Talon ulkopuolella oleva ulkoilman lämpöä mittaava anturi on säätötekniikan kannalta feed forward (FF) syöte eli se reagoi ulkolämpötilan muutokseen samalla hetkellä kun muutos tapahtuu eikä tarvitse odottaa feedback (FB) syötettä eli talon sisälämpötilan muutosta. Koska kuollut aika on niin pitkä ja dynamiikka on niin hidas lattialämmityksessä niin edes lämpöpumpun ohjauksen FF ei pysty säätämään lämpöä riittävän nopeasti.

Tähän luonnollisesti auttaisi vielä paremman kristallipallon hankinta eli lämpötilaennusteiden lisääminen järjestelmään jolloin periaatteessa saadaan tietoa ajanhetkeltä t-n kun FF reagoi periaatteessa t=0 ja n = kohtuullisen luotettavan lämpötilaennusteen aikajakso. Teoriassa jos meillä on täysin tunnettu säädettävän järjestelmän dynamiikka ja kristallipallo käytössä jonka luotettava ennustusjakso on pidempi kuin järjestelmän kuollut aika niin pystymme rakentamaan säätöpiirin joka toimii täydellisesti eli järjestelmän output on aina set pointissa. Periaatteessa jopa ilman kristallipalloa täysin tunnettu järjestelmä on mahdollista säätää täydellisesti dynamiikan rajoissa estimoimalla ja poistamalla kuolleen ajan vaikutus ns. Smith Predictor järjestelyllä jossa on kaksi sisäkkäistä FB säätölooppia kytkettynä toisiinsa.

Oikeassa elämässä tilanne ei luonnollisesti ole näin helppo ja systeemin täydellinen mallintaminen on käytännössä mahdotonta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa vielä tilannetta hankaloittaa se että eri säätökohteissa eli huoneissa on erilaiset olosuhteet (disturbances) auringon paisteesta yms. johtuen ja yhdessä huoneessa on päällekkäinenen FB säätö (huonetermostaatti) jota ei ole kytketty primääriseen FF säätöloppiin lainkaan.

Jotta säätöjärjestelmän saisi toimimaan edes lähes ideaalisesti pitäisi pystyä mallintamaan säädettävän systeemin käyttäytyminen joko jollakin Machine Learning (ML) järjestelmällä ajossa tai sitten a priori mallintaa systeemi eli tehdä ns. säätökäyrät ja sitten parametrisoida ns. näppituntumalla koska jokainen talo on hieman erilainen.

....

Ja sitten takaisin todellisuuteen. Opiskelin -80 luvulla ja PID-säätimen piti jos silloin kuolla ja kadota "ihan pian" kun neuroverkot ja sumea logiikka -pohjaiset black box säätimet korvaavat ne. Vielä 2020 -luvullakin taitaa tosin PID josta on hyvällä tuurilla myös I käytössä olla se vallitseva säädintyyppi niin prosessiteollisuudessa kuin HVAC ympäristössäkin.

Eli joku Oufelx A purkki kiinni ja ohjaamaan lämpöpumppun ohjausta. Aurinkoisen huoneen FB piiri saanee olla sellaisenaan rauhassa. Tai jotain.

insinörtti
Viestit: 2622
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 20:15
Car(s): pikaladattava hybridi
Paikkakunta: Vantaa

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja insinörtti »

Nnnnnnnnnggghhhhhhhhh PLOP! Yritin kyllä, mutta ei pysty enää olemaan kommentoimatta. Koittakaa kestää. :mrgreen:

Periaatteessa lämmitystehontarve tai tarkemmin ottaen lämpöhäviö riippuu sisä- ja ulkoilman välisestä lämpötilaerosta, mutta lämmitystehon säätö suoraan ulkolämpötilan perusteella ei ole hyvä idea etenkään raskasrakenteisessa talossa. Oma kerrostalokämppä oiva esimerkki - pakkasen kiristyessä nopeasti tarkenee liiankin hyvin, kun patteriverkoston menovesi säädetään kuumaksi, mutta ulkoseinärakenteet eivät vielä ole jäähtyneet ts. lämpövirta huoneesta ulkoseinään ei ole ehtinyt kasvaa. Sama käänteisenä, kun pakkanen lauhtuu äkisti. Tällaisessa talossa ulkolämpötila ennustaa lämmöntarpeen muutoksia ja säätö pitäisi tehdä viivästettynä (vaikka 12 h liukuvalla keskiarvolla).

Sisälämpötilan mittaus tarvitaan hanskaamaan vain sisäiset lämpökuormat ja auringon säteily. Tosin lattialämmityksen kehutaan olevan aika suuressa määrin itsesäätyvä. Kun lattian lämpötila on vain pari astetta huonelämpötilaa korkeampi, lämmitys lakkaa itsestään, kun huonelämpötila nousee sen pari astetta.

Sitten tämä säästö ajoittaisella lämpötilan tiputtamisella. Se ei oikein toimi raskasrakenteisessa talossa. Laita lämmitys pois päältä (vaikka tiputtamalla termostaattien asetusarvoa pari astetta) 12 h ajaksi, niin teho on kyllä 0 W, mutta lämpötila laskee vain pari astetta. Ja ylöslämmitys pitää aloittaa hyvissä ajoin (tyyliin 6 h ennen tilojen käyttöä). Vaikka lämpötila käväisee 2 °C normaaliasetusta alempana, niin vuorokauden keskilämpötila ei tipukaan kuin vajaa yhden asteen. Tällainen epäjatkuva lämmitys toimii parhaiten, kun rakenteet ovat kevyitä ja lämmönlähteet mallia, jotka lämmittävät lämpösäteilyllä. Eli radiaattoreita tai kattolämmitys. Jälkimmäisestä kokemustakin - jo ½ h ylöslämmityksen aloittamisen jälkeen tarkenee hyvin, vaikka huoneilma 20 °C, kun vajaus paikataan säteilyttämällä. :lol:

Kun lattialämmityksen kanssa ei juuri ole mahdollisuuksia pienentää energiankulutusta jumppaamalla lämpötilaa ylös/alas, niin ehkä tyylilajiksi pitäisi ottaa energiakulujen minimointi? Eli pistetään lämmitys tauolle (tiputetaan asetusarvoa) kun energia on kallista.

Tosin tuntuu tämä hintä menevän niin, että yöllä on halpaa ja päivällä kallista, jolloin lopputulema on sama kuin perinteisellä yösähkölämmityksellä. Eli paahdetaan talo kuumaksi aamulla ja illlalla on vilpoisaa - just päinvastoin kuin tarve olisi. Mikä houkuttaa nostamaan asetusarvoja niin, että 21 °C toteutuu illalla -> keskilämpötila ja lämmönkulutus kasvavat tasaiseen lämmitykseen verrattuina.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

Itsellä sekä tuohon sääennusteen mukaan ennakointiin, että kulutuksen siirtämiseen yöaikaan auttaa mpl perässä oleva 1800 litran varaaja. (Klapikattila alkup. lämmönlähde ja edelleen tallella)

Vaikka meillä aika edullinen kiinteähintainen soppari, niin olen ajastanut mlp toimimaan yöllä, solidaarisuuden vuoksi. :) Ainakin vielä tällä kelillä vaikutaisi tuon varaajan koko riittävän, vaikka en ole nostanut mpl lämpöasetusta. Pakkasella pitää varmaan säätää vaan aamun ja illan kalleimmat tunnit pois.


Meillä selvää eroa huoneiden lämpökuormissa ja ylipäätänsä tarkoitus pitää vähän eri lämpötiloja eri huoneissa. ( 2 mh tyhjänä, oh varaava takka, saunassa puukiuas, työhuoneessa "parhaimmillaan" yli 1 kw teholla "serjätettä" päällä jne.)

Esim. Työhuoneessa termari säädetty hieman alemmas, kun etätöissä ja pelatessa 1-2 tietokonetta+immeiset sitä vähän yli 10m2 huonetta lämmittävät asteen pari lisää.
Suoraan vaan suoraa

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Kyllä sähköllä yllättävän nopeasti lämpötila nousee. Kotiteatterinkin tuottaman lämmön huomaa helposti leffan aikana (eikä tartte olla Dune) ja kevytrakenteiset patterit sentään puuskuttaa samaan tilaan triplateholla ja vähän lämmityksellisesti harkitummissa kohdissa. Toki säteilylämmitys olisi aiheessa melko ässäveto, se kun antaa nopeasti nimenomaan tuntuvaa lämpöä.

Mutta kyllä tässä yllättäviä asioita paljastuu. Mm. tällänen:
Kuva

Tuossa on kyydissä:
-Yamahan AV-vahvari
-Sonyn BD-soitin
-Sonyn DVD-soitin
-Playstation 3
-Nintendo Wii
-Amazon FireTV

...ja kaikki on pois päältä. Rohkenin odottaa yhteensä luokkaa 10W hukkatehoa, mutta kyllä yli 70W on oikeesti jo aika julma summa unitilassa kuudelta vehkeeltä.

Edit: vahvari näköjään kiskoo standbyssä melkeen 70W. Huikeeta. Se on varmaan vieny tuota käytännössä vuodesta 2010 asti :silly:
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

jmi
Viestit: 1477
Liittynyt: 24 Helmi 2012, 10:12
Car(s): Alfa Romeo Stelvio vm.2017
Alfa Romeo 166 3.2 v.2004

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja jmi »

Itse joskus pidennetylle viikonloppulomalle lähtiessä laitoin Vilpin loma-asentoon ja pudotin sisäilman lämpötilan pyyntiä pari astetta. Mitään merkittävää säästöä ei syntynyt, mutta kotiin palaessa energiaa kului normaalia enemmän, että normaali lämpötila taas tavoitettiin. Oman kokemuksen mukaan tilan lämpötilan alennus tulee olla pitkäaikainen, jotta siitä saisi jotain energiansäästöä.

Avatar
Monza
Viestit: 957
Liittynyt: 18 Loka 2004, 16:11
Car(s): Spider 2.0 JTS. Ex. 159 TBi, 156 GTA, 164 V6 Super, 164 TS. Käyttis 530e xDrive.
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Monza »

Polforea kirjoitti:
04 Loka 2022, 23:05
Edit: vahvari näköjään kiskoo standbyssä melkeen 70W. Huikeeta. Se on varmaan vieny tuota käytännössä vuodesta 2010 asti :silly:
Tein joskus kymmenen vuotta sitten excelin mihin yritin laittaa _kaikki_ sähköä kuluttavat laitteet koko torpassa. Listasta tuli yllättävän pitkä jo silloin.
Nyt pitäisi tehdä sama harjoitus uudelleen, kun lisäyksiä tullee huima määrä. Sen jälkeen mitata ja/tai arvioida mitä mikäkin kuluttaa ja missä on mahdollisia säästökohteita. Edellisessä harjoituksessa "löysin" ilmanvaihdon sisääntulon jälkilämmityksen, kun ihmettelin Fortumin kotinäytön (Fortum Geo Solo II, jotakin) hankkimisen jälkeen, että mikä vie satunnaisesti kilowatin sähköä... (Uusi talo, ei ollut kaikki tekniikka tuttua vielä silloin :oops: ) Marraskuussa putoan pörssisähkölle, joten tässä harjoituksessa saattaa jopa säästää.

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Tajusin äsken kahvia keittäessäni, että tartten kahvinkeittimelle älytökkelin. Ihan vaan siksi, että sen tehonmittauksen perusteella saan ohjattua autotalliin, työhuoneeseen ja saunatuvalle "Kahvi tippumassa" -infovalon.

En voi kuin ihmetellä tiseäni, että miten tälläinen prio0 -hyöty tuli mieleen vasta nyt.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

FinPat
Viestit: 7173
Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja FinPat »

Polforea kirjoitti:
06 Loka 2022, 08:18
Tajusin äsken kahvia keittäessäni, että tartten kahvinkeittimelle älytökkelin. Ihan vaan siksi, että sen tehonmittauksen perusteella saan ohjattua autotalliin, työhuoneeseen ja saunatuvalle "Kahvi tippumassa" -infovalon.

En voi kuin ihmetellä tiseäni, että miten tälläinen prio0 -hyöty tuli mieleen vasta nyt.
Osin OT, ensimmäinen kosketukseni (pre-)internetin ihmeelliseen maailmaan tuli jo kultaisen -80 luvun loppupuolella kun pääsi "finger" UNIX komennolla katsomaan Berkeleyn yliopiston kahvinkeittimen tilaa. FUNET oli saatu kiinni maailmaan NORDUnetin kautta. Kahvi ja IP protokolla käyvät käsi kädessä.

insinörtti
Viestit: 2622
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 20:15
Car(s): pikaladattava hybridi
Paikkakunta: Vantaa

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja insinörtti »

Polforea kirjoitti:
06 Loka 2022, 08:18
Tajusin äsken kahvia keittäessäni, että tartten kahvinkeittimelle älytökkelin. Ihan vaan siksi, että sen tehonmittauksen perusteella saan ohjattua autotalliin, työhuoneeseen ja saunatuvalle "Kahvi tippumassa" -infovalon.
Tämähän on jo vuosikymmenien takainen idea. Eikä tuo taida kuin kertoa, että keittimessä on virta päällä. Vähän parempi on webbikamera kahvipannua valvomassa - ei tule turhaa reissua tyhjän pannun äärelle. Tämähän oli maailman 1. webbikameran käyttötarkoitus.

Nykyaikana hankitaan tietenkin wifiohjattava kahviautomaatti, pesukone ja jääkaappikamera.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

insinörtti kirjoitti:
06 Loka 2022, 15:34
Polforea kirjoitti:
06 Loka 2022, 08:18
Tajusin äsken kahvia keittäessäni, että tartten kahvinkeittimelle älytökkelin. Ihan vaan siksi, että sen tehonmittauksen perusteella saan ohjattua autotalliin, työhuoneeseen ja saunatuvalle "Kahvi tippumassa" -infovalon.
Tämähän on jo vuosikymmenien takainen idea. Eikä tuo taida kuin kertoa, että keittimessä on virta päällä. Vähän parempi on webbikamera kahvipannua valvomassa - ei tule turhaa reissua tyhjän pannun äärelle. Tämähän oli maailman 1. webbikameran käyttötarkoitus.

Nykyaikana hankitaan tietenkin wifiohjattava kahviautomaatti, pesukone ja jääkaappikamera.
Pitäisi siis olla vielä wifi pinnankorkeusanturi kannun kyljessä? :D
Suoraan vaan suoraa

insinörtti
Viestit: 2622
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 20:15
Car(s): pikaladattava hybridi
Paikkakunta: Vantaa

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja insinörtti »

Automaatti valmistaa kupillisen kerrallaan. Wifillä voi tilata annoksen jo ennen kuin kävelee automaatille = säästyy 30 s johonkin tärkeämpään. Tosin maitokahvia haluttaessa pitäisi ensin tarkistaa, onko maitosäillö jääkaapissa vai kahviautomaatissa kiinni. Tarvittaessa ohjeistetaan vaimoa, ettei tule turhia askeleita tai valu 30 s elämää hukkaan.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

insinörtti kirjoitti:
06 Loka 2022, 15:34
Tämähän on jo vuosikymmenien takainen idea. Eikä tuo taida kuin kertoa, että keittimessä on virta päällä. Vähän parempi on webbikamera kahvipannua valvomassa - ei tule turhaa reissua tyhjän pannun äärelle.
Webbikamera kahvinkeittimelle on ok toimistolla, jossa kuvan saa näytön yläkulmaan jatkuvasti tarjolle. Ei se kotioloissa muussa harrasteessa toimi, kun pitäisi olla erikseen näyttö päällä ja sitä tarkkailla aktiivisesti.

Sen sijaan kun autotallin seinässä syttyy vihreä valo, jonka erottaa sivusilmälläkin vaikka makaisi puoliksi auton alla, tietää että puoliso iski keittiössä kahvinkeittimen tulille. Käytännössä siis sisällä puuhaavan ei tartte kömpitä talliin kertomaan asiasta. Ja jos tässä kohtaa tulee hukkareissu tyhjän pannun äärelle, niin sopii keskustella kahvinkeittomääristä ja -tavoista - meillä ei onneksi ole tainnut vielä kertaakaan noin käydä, joten meillä on ihan hyvä tilanne.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

insinörtti
Viestit: 2622
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 20:15
Car(s): pikaladattava hybridi
Paikkakunta: Vantaa

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja insinörtti »

^ kahvimaatin viereen langaton valokytkin tms impulssipainike ja vaimolle käyttökoulutus - kun kahvi laitetaan valumaan, tökätään myös kytkintä. Automaagio sytyttää "kahvi on valmis" merkkivalon/soittaa siteeniä tallissa X minuutin viiveen jälkeen.

Tietysti tämä on virtamittauksellakin hoidettavissa JOS se virtamittaus toimii kunnolla. Itsen olen tesmannut vain Telldusin palikoita eikä niitä voi kehua. Virtaraja pistorasioakytkimissä pääsääntöisesti 6 A ja energiamittarit lähettävät mittaustiedon vain pari kertaa tunnissa (ja sekin pelkkä hetkellinen arvo)... eivät siis älyä lähettää tietoa kulutuksen äkillisestä muutoksestakaan, joten tämänkaltaisella toteutuksella tieto laitteen käynnistymisestä voi tulla pitkällä viiveellä.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

insinörtti kirjoitti:
06 Loka 2022, 17:02
^ kahvimaatin viereen langaton valokytkin tms impulssipainike ja vaimolle käyttökoulutus - kun kahvi laitetaan valumaan, tökätään myös kytkintä. Automaagio sytyttää "kahvi on valmis" merkkivalon/soittaa siteeniä tallissa X minuutin viiveen jälkeen.
Pahpöh. Lampun voi sytyttää tallissa heti kun keitin menee päälle. Vaikka ei tarttisikaan kömpiä pois auton alta ja sammutella työkaluja, niin kyllä sisälle kömpimiseen ja käsien pesuun sen verran aikaa hukkuu, että kahvi on parhaassakin tapauksessa just sopivasti tippunut. Sitäpaitti jos viiveen tahtoo, niin sen voi ihan hyvin tehdä myös automagian kaveriksi.

Eikä pidä unohtaa, että tilanne voi olla toisinkin päin. Voi olla, että neito on tallissa ja minä sisällä, en minä taho mitään extranappeja painella, pthyi.
insinörtti kirjoitti:
06 Loka 2022, 17:02
Tietysti tämä on virtamittauksellakin hoidettavissa JOS se virtamittaus toimii kunnolla. Itsen olen tesmannut vain Telldusin palikoita eikä niitä voi kehua. Virtaraja pistorasioakytkimissä pääsääntöisesti 6 A ja energiamittarit lähettävät mittaustiedon vain pari kertaa tunnissa (ja sekin pelkkä hetkellinen arvo)... eivät siis älyä lähettää tietoa kulutuksen äkillisestä muutoksestakaan, joten tämänkaltaisella toteutuksella tieto laitteen käynnistymisestä voi tulla pitkällä viiveellä.
Mitä nyt olen noita Shellyjä testaillut, niin toimivat kyllä melko vähillä viiveillä. Automaattihälyä itse tökkelistä ei kuitenkaan virtamittauksen perusteella ole, mutta sieltä voi ihan koska tahansa lukea reaaliaikaisen virtatiedon, joten se on helppo saada kotiautomagian tarkistettavaksi vaikka sekunnin välein.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
nipaka
Viestit: 2063
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Monza kirjoitti:
05 Loka 2022, 17:46
Polforea kirjoitti:
04 Loka 2022, 23:05
Edit: vahvari näköjään kiskoo standbyssä melkeen 70W. Huikeeta. Se on varmaan vieny tuota käytännössä vuodesta 2010 asti :silly:
Tein joskus kymmenen vuotta sitten excelin mihin yritin laittaa _kaikki_ sähköä kuluttavat laitteet koko torpassa. Listasta tuli yllättävän pitkä jo silloin.
Nyt pitäisi tehdä sama harjoitus uudelleen, kun lisäyksiä tullee huima määrä. Sen jälkeen mitata ja/tai arvioida mitä mikäkin kuluttaa ja missä on mahdollisia säästökohteita. Edellisessä harjoituksessa "löysin" ilmanvaihdon sisääntulon jälkilämmityksen, kun ihmettelin Fortumin kotinäytön (Fortum Geo Solo II, jotakin) hankkimisen jälkeen, että mikä vie satunnaisesti kilowatin sähköä... (Uusi talo, ei ollut kaikki tekniikka tuttua vielä silloin :oops: ) Marraskuussa putoan pörssisähkölle, joten tässä harjoituksessa saattaa jopa säästää.
Kaukolämpötalossa ei juuri sähkönsäästökohteita ole. IV-jälkilämmitys kannattaa ehdottomasti katkaista. Kylmällä ulkolämmöllä pienennetään puhaltimien kierroksia. Happea riittää eikä rakennus tiedä ilmanvaihtomääräyksistä. Pääasia että ilma vaihtuu.
Sähkölämmityksellä kuuma vesi ja lämmitys ovat suurimmat kuluttajat. Valaistuksella ja kännylatureilla ei ole merkitystä. Toki suurtehopihavalot kannattaa sammuttaa.
Auton esilämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lohko- ja sisälämppäri vievät lahes kilowatin.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
nipaka
Viestit: 2063
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja nipaka »

insinörtti kirjoitti:
01 Loka 2022, 16:18

Periaatteessa lämmitystehontarve tai tarkemmin ottaen lämpöhäviö riippuu sisä- ja ulkoilman välisestä lämpötilaerosta, mutta lämmitystehon säätö suoraan ulkolämpötilan perusteella ei ole hyvä idea etenkään raskasrakenteisessa talossa. Oma kerrostalokämppä oiva esimerkki - pakkasen kiristyessä nopeasti tarkenee liiankin hyvin, kun patteriverkoston menovesi säädetään kuumaksi, mutta ulkoseinärakenteet eivät vielä ole jäähtyneet ts. lämpövirta huoneesta ulkoseinään ei ole ehtinyt kasvaa. Sama käänteisenä, kun pakkanen lauhtuu äkisti. Tällaisessa talossa ulkolämpötila ennustaa lämmöntarpeen muutoksia ja säätö pitäisi tehdä viivästettynä (vaikka 12 h liukuvalla keskiarvolla).
Viivästetty ulkolämpötilan vaikutus on ollut käytössä 20 vuotta. Vaatii hieman aktiivisuutta että osaa määritellä viiveen oikeaksi.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Monza
Viestit: 957
Liittynyt: 18 Loka 2004, 16:11
Car(s): Spider 2.0 JTS. Ex. 159 TBi, 156 GTA, 164 V6 Super, 164 TS. Käyttis 530e xDrive.
Paikkakunta: Espoo

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Monza »

nipaka kirjoitti:
06 Loka 2022, 18:43
Kaukolämpötalossa ei juuri sähkönsäästökohteita ole. IV-jälkilämmitys kannattaa ehdottomasti katkaista. Kylmällä ulkolämmöllä pienennetään puhaltimien kierroksia. Happea riittää eikä rakennus tiedä ilmanvaihtomääräyksistä. Pääasia että ilma vaihtuu.
Sähkölämmityksellä kuuma vesi ja lämmitys ovat suurimmat kuluttajat. Valaistuksella ja kännylatureilla ei ole merkitystä. Toki suurtehopihavalot kannattaa sammuttaa.
Auton esilämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lohko- ja sisälämppäri vievät lahes kilowatin.
Tämä, kaukolämpötalo, jonka sähkön idle kulutus on ~ 400 W, sähköä vie aina kaukolämpöpaketti, kiertovesipumput, ilmanvaihto + kaikki 24/7 online/standby elektroniikka. Päivässä ~ 10kWh, eli vuodessa ~3500 kWh. Käytännössä vuodessa sähköä kuluu kaikkinensa ~ 7000 kWh, eli jää reilu 3500 kWh potti mille älytaloratkaisuilla voi jotakin vaikuttaa. Lähinnä sähkösaunomisen ja pesukoneiden ajastuksilla halvan hinnan aikaan on jotakin merkitystä. No, varastossa on myös ~ 1kW sähköpatteri jonka voisi ajastaa halvan sähkön ajaksi enemmän päälle.

Joku on varmaan tehnyt jo aikaa sitten HA:lle scrpitin joka lukee Finngridin tai jonku muun pörssisähköpalvelun hintaa ja ohjaa sen mukaan lämmityksiä. Kuten sanottu kaukolämpötalossa lähinnä mielenkiintoista harrastelua tämä, mutta toki 50c/kWh sähkönhinnalla se jo jossain alkaa näkymään.

Jottei menisi taas ihan OT turinoinniksi, niin kun mökin peruslämpö on sähköllä, niin Mitsuun pitää saada MelCloudi käyttöön ja juuri keväällä uusittuun saunan lattialämmitykseen pitänee vaihtaa joku etäohjattava termari.

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

Monza kirjoitti:
07 Loka 2022, 10:19
nipaka kirjoitti:
06 Loka 2022, 18:43
Kaukolämpötalossa ei juuri sähkönsäästökohteita ole. IV-jälkilämmitys kannattaa ehdottomasti katkaista. Kylmällä ulkolämmöllä pienennetään puhaltimien kierroksia. Happea riittää eikä rakennus tiedä ilmanvaihtomääräyksistä. Pääasia että ilma vaihtuu.
Sähkölämmityksellä kuuma vesi ja lämmitys ovat suurimmat kuluttajat. Valaistuksella ja kännylatureilla ei ole merkitystä. Toki suurtehopihavalot kannattaa sammuttaa.
Auton esilämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lohko- ja sisälämppäri vievät lahes kilowatin.
Tämä, kaukolämpötalo, jonka sähkön idle kulutus on ~ 400 W, sähköä vie aina kaukolämpöpaketti, kiertovesipumput, ilmanvaihto + kaikki 24/7 online/standby elektroniikka. Päivässä ~ 10kWh, eli vuodessa ~3500 kWh. Käytännössä vuodessa sähköä kuluu kaikkinensa ~ 7000 kWh, eli jää reilu 3500 kWh potti mille älytaloratkaisuilla voi jotakin vaikuttaa. Lähinnä sähkösaunomisen ja pesukoneiden ajastuksilla halvan hinnan aikaan on jotakin merkitystä. No, varastossa on myös ~ 1kW sähköpatteri jonka voisi ajastaa halvan sähkön ajaksi enemmän päälle.

Joku on varmaan tehnyt jo aikaa sitten HA:lle scrpitin joka lukee Finngridin tai jonku muun pörssisähköpalvelun hintaa ja ohjaa sen mukaan lämmityksiä. Kuten sanottu kaukolämpötalossa lähinnä mielenkiintoista harrastelua tämä, mutta toki 50c/kWh sähkönhinnalla se jo jossain alkaa näkymään.

Jottei menisi taas ihan OT turinoinniksi, niin kun mökin peruslämpö on sähköllä, niin Mitsuun pitää saada MelCloudi käyttöön ja juuri keväällä uusittuun saunan lattialämmitykseen pitänee vaihtaa joku etäohjattava termari.
Kuulostaa aika paljolta tuo kokonais sähkönkulutus t: Taitaa tänä vuonna jäädä sähkönkulutus 10 000 kWh tietämille, 156 m2 maalämpötalo + 40 m2 puolilämmintä tilaa ja tehdään n. 60% etätyötä. (Tosin meitä asuu vain 2 aikuista täällä tällä hetkellä ja puukiuas) Edellisellä omistajalla oli kai n. 13 500 kWh sähkön vuosikulutus.

Mielenkiinnosta meinasin shellyn pistorasia plugeja (plug s) osalle kodinkoneista, lvv ja tietokoneill jne. Polforean mukaan niissäkin on energiamittaus, vaikkei tuota tietoa oikein selkeästi shellyn sivuilta löydy. Ylipäätänsä saisi heillä olla kunnon datalehdet nettisivulla tuotteistaan.

Pitää kyllä äkkiä tilaa kamat, jottei tule ihan mahdottomalla summalla noita Shellyn kamoja tilattua. Hitto kun kokoajan keksii lisää mitä tahtoo. :D
Suoraan vaan suoraa

Avatar
Grendel
Viestit: 594
Liittynyt: 15 Tammi 2004, 01:55
Car(s): GT, GTj, GTV, 75 TS, 75 turbo, 164 Q4
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Grendel »

Jonkin aikaa arvoin Shellyn kamoja. Päädyin sitten Sonoffiin koska niillä on wifi rele johon saa suoraan lämpöanturin.
Eli pattereita on tarkoitus ohjata kunhan vermeet saapuu.

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Tilannetietoa: hyvin toimii tähän asti tehdyt systeemit. Kodinhoitokomeron lämpöpatteria ohjaan pyykinnylkyttimen PlugS:n lämpötilan perusteella ja olkkarin lämpöpattereita neidon työpisteen PlugS:n lämpötilan ja teholukeman perusteella. Olkkari pysyttelee lähtökohtaisesti tuolla 17-18°C nurkilla ja kun neito nappaa aateekoonsa päälle, alkaa kaksi lähintä lämpöpatteria tavoittelemaan 20°C (lähempi) ja 19°C (kauempi patteri) lukemia. Kaikkien lämmitinohjausten ajastukset on hajautettu sillai, ettei kahta lämppäriä tömähdä päälle samaan aikaan, ihan vaan starttipiikkien välttelyksi. Ei sillä että noi olisi aiemminkaan mitään haastetta luoneet, mutta kun on helppo hanskata niin mikäjottei noin tekisi.

Kaikki lämmityksiä ohjaavat shellyt on speksattu pysymään pois päältä korkeintaan 2h sammutuskomennosta ja jos lämpötila on normitilanteeseen riittävä, toistelee homeassistant sammutuskomentoa säännöllisesti, jolloin tuo Shellyn oma laskuri nollautuu. Tämä tekee sen, että jos HA kyykkää, niin lämmittimet hyppää automaattisesti 2h sisään päälle ja oman termarinsa varaan - energiaa kuluu enemmän, mutta rakenteet tykkää kun ei paikat jää tyystin ilman lämmitystä.
Garmund kirjoitti:
07 Loka 2022, 11:13
Mielenkiinnosta meinasin shellyn pistorasia plugeja (plug s) osalle kodinkoneista, lvv ja tietokoneill jne. Polforean mukaan niissäkin on energiamittaus, vaikkei tuota tietoa oikein selkeästi shellyn sivuilta löydy. Ylipäätänsä saisi heillä olla kunnon datalehdet nettisivulla tuotteistaan.
Ässäplugi näyttää sitten siltä, että kannattaa pitää teholukemat max 2kW nurkilla, vaikka virallisesti pystyy vähän ylikin. Tuon jälkeen lähtee plugin lämpötila nousemaan aika selkeästi. Nimellisesti 2kW lämminvesivarsa lämmittää plugia siinä määrin, että laitoin plugille erillisen lämpökatkaisun ja käytännössä lämmitys tapahtuu yön aikana useammassa jaksossa.
Grendel kirjoitti:
07 Loka 2022, 13:24
Jonkin aikaa arvoin Shellyn kamoja. Päädyin sitten Sonoffiin koska niillä on wifi rele johon saa suoraan lämpöanturin.
Eli pattereita on tarkoitus ohjata kunhan vermeet saapuu.
On muuten Shellylläkin, Shelly1:een saa lämpöanturin kiinni. Siinä itsessään ei kuitenkaan ohjausta ole, eli älyn joutuu hoitamaan muualta.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Grendel
Viestit: 594
Liittynyt: 15 Tammi 2004, 01:55
Car(s): GT, GTj, GTV, 75 TS, 75 turbo, 164 Q4
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Grendel »

Ellen väärin ymmärtänyt Shellyyn sai kiinni klöntin johon sitten saa lämpöanturin (tai useampia). Olisi toki toiminut sekin.

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Juuri näin. Se tuki tosiaan on aika rajattu, että mihin shellyihin sitä saa, eikä sitä saa suoraan käytettyä ko. shellyn ohjaamisena vaan se vaan puskee sieltä dataa pihalle pyydettäessä.

En tiedä miten Sonoffilla, mutta toivon, että implementaatio on vähän pidemmälle viety.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Hezekiel
Viestit: 73
Liittynyt: 26 Loka 2008, 10:08
Car(s): 145 QV -99 ja tusina muuta
Paikkakunta: Häijää

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Hezekiel »

Mikä olisi helpoin tapa pulssittaa pistorasiaan kytketyn kiertovesipumpun käyntiä esim. "minuutti päällä, 5 min pois"? Mekaanisen kellokytkimen resoluutio ei riitä, ohjelmoitavissa digitaalikelloissa en ole tällaista ominaisuutta nähnyt. Joka älypistorasia kenties? Pitääkö niiden olla koko ajan verkossa vai pelkästään silloin kun ohjelmaa muutetaan? Tuolla pannuhuoneessa ei meinaan ole wifiä.
AUTOT kuluttavat 10 litraa / 100km

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

^Tuossa 'Shellyn PlugS:ssä ainakin on suoraan kaipaamasi toiminnot. Siihen saa siis paitsi ajastuksia, niin myös määritteen että kuinka kauan se on päällä tai pois päältä edellisestä käskystä ja tällä jälkimmäisellä on helppo toteuttaa moinen sykli asettamalla "Auto OFF" -kohtaan rajaksi 60 sekuntia ja "Auto ON" -kohtaan 300 sekuntia.

Tuon toiminnon ei pitäisi vaatia verkkoyhteyttä, mutta en ole erikseen testannut (enkä nyt testaa, kun kaikki murkulat on töissä).
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Aquatica
Viestit: 14997
Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
Car(s): Nyxät:
159 2.4JTDm Q4 SW '08

Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Aquatica »

Hezekiel kirjoitti:
02 Marras 2022, 15:03
Mikä olisi helpoin tapa pulssittaa pistorasiaan kytketyn kiertovesipumpun käyntiä esim. "minuutti päällä, 5 min pois"? Mekaanisen kellokytkimen resoluutio ei riitä, ohjelmoitavissa digitaalikelloissa en ole tällaista ominaisuutta nähnyt. Joka älypistorasia kenties? Pitääkö niiden olla koko ajan verkossa vai pelkästään silloin kun ohjelmaa muutetaan? Tuolla pannuhuoneessa ei meinaan ole wifiä.
Puuilon 15euron kellokytkimellä esim.

En tiedä, riittääkö ihan ohjelmointipaikat, mutta mulla oli joka ikiselle päivälle tehty juoksevasti vesipumpun säätö tuohon. 00:00 se oli päällä 5min, seuraavan kerran 01:05 5min, 02:10 5min jne. koko vuorokauden ympäri.
Resoluutio riittää. Ja joissakin on automaattinen toisto-nimellä kulkeva asia, joka mun ymmärryksen mukaan tekee juurikin tuon, mitä kaipaat. Eli voi ohjelmoida vaikka sen sähkön siten, että joka N minuutti ollaan virroissa Y minuuttia.

Avatar
Alfistipohjoosesta
Viestit: 4836
Liittynyt: 03 Maalis 2003, 11:14
Car(s): Ex: Alfetta sedan, 33, 75 Turbo, Sprint, 164 ts, 166 t.s
Alla: Spider -88. "Hopeinen kuu" , 159 2.4 Qrtr SW -09
Paikkakunta: Loimaa
Viesti:

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Alfistipohjoosesta »

Kannattaa tutustua mihin tilaan pistorasia menee sähkökatkoksen jälkeen. Mun mallit jää off tilaa mutta HA saa ne virkoamaan. Toki se vaatii wifin.
Spider, 159 SW 2.4,(ex. GTV6, 166 t.s, 164 t.s, 75 Turbo, 33, Alfetta ja Sprint)

Avatar
Polforea
Viestit: 11106
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Polforea kirjoitti:
02 Marras 2022, 12:53
kun neito nappaa aateekoonsa päälle, alkaa kaksi lähintä lämpöpatteria tavoittelemaan 20°C (lähempi) ja 19°C (kauempi patteri) lukemia.
...ja kun Winkkarin päivitykset oletuksena herättää koneen kolmelta yöllä, lämpiää olkkari 40snt edestä turhaan. Lisäksi kun kattelin logista aikoja, niin sekä koneen käynnistymis- että sammumisaika osuu aika hyvin omaan heräämishetkeeni. Taidanpa naputtaa niin, että jos kahdelta yöllä ei ole aktiviteettia työpisteellä, isketään siitä sähköt poikki loppuyöksi.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Isola
Viestit: 1955
Liittynyt: 16 Maalis 2012, 22:17
Car(s): Thesis, スバル ed una berlina a 4 porte
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Isola »

Shelly alkaa vaikuttaa sen verran pätevältä, että taidan sortua siihen nyt kun näköjään muutenkin pitää nykäistä alakerran ryhmäkeskus auki. Saakos Shellyn vipstaakeja mitenkään juttelemaan Nexa Bridgen kanssa?
Järkiautoilija. H4, I5 ja V8. Etu-, taka- ja neliveto. Puuttuu W2 ja yliveto.

Avatar
Isola
Viestit: 1955
Liittynyt: 16 Maalis 2012, 22:17
Car(s): Thesis, スバル ed una berlina a 4 porte
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Isola »

Vastaan itselleni. Nähtävästi Nexa Bridgen ja Shellyn liittämiseen ei ole ratkaisua tarjolla, vaan ei suoranaisesti tarvettakaan, sillä tapana näyttää olevan ohittaa koko siltapurkki. Homma lähti sen verran käsistä, että kaivoin hyllystä vanhan lämmitystolppa-ajastimen eli Raspberry 3:n ja siihen Home Assistantin. Perään tuli vielä Arduino-kortti, johon sujahti RFlink Nexaa ja muita 434 MHZ ASK:lla juttelevia ohjaamaan. RFLinkin ei luvata keskustelevan Nexan kanssa, mutta käytännössä Nexan protokolla löytyy siitä - se on vain nimeltään Newkaku. Nyt hoituu tämän paketin kautta niin auton lämmitys kuin erilaiset valojen räpsyttelytkin. Lisäksi HA:han sai nähtävästi melko kokeellisen, mutta enimmäkseen toimivan palikan valvontakameroiden liittämiseen samaan pakettiin.

Home Assistant näyttää olevan harvinaisen hyvin tehty ja monipuolinen kotiautomaatioprojekti. Jostain syystä en ollut törmännyt tähän. En kai ollut kaivannut. Näinhän tuon pitääkin toimia.

Shellystä mielipiteeni sen sijaan jakautuu. Se on rajapinnoiltaan kiva kuten Polforea avausviestissään totesi, ja kaikki tuntuu noin toiminnallisella tasolla toimivan. Kohtalainen miinus on kuitenkin releiden rakenne ja mitoitus. Aitoa 2- tai 3-vaiheista relettä ei näytä olevan, vaan ne on korvattava rinnakkaisilla yksivaiheisilla. Lisäksi vähän joka vehkeestä löytyy pienellä painettuja huomautuksia, joista päätellen vehkeiden sähköinen mitoitus taitaa olla aika äärirajoilla.
Järkiautoilija. H4, I5 ja V8. Etu-, taka- ja neliveto. Puuttuu W2 ja yliveto.

Avatar
Grendel
Viestit: 594
Liittynyt: 15 Tammi 2004, 01:55
Car(s): GT, GTj, GTV, 75 TS, 75 turbo, 164 Q4
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Grendel »

Sain joku aika sitten mökille ekat Sonoffit kytkettyä.

Hyvin on toiminut anakin tähän asti. Helppo käyttis. Nyt Sonoff oma joka vaihtuu kunhnan saan Raspberryn tuonne käyntiin.
Eli kytketty huoneeseen ennen lämpöpatteria. Sonofissa lämpö- ja kosteusanturi (piuhan päässä) ja laitoin rajat koska menee päälle ja pois.

Tässä mallit ja hinnat neljälle relelle antureineen:
SONOFF TH Elite Smart Temperature and Humidity Monitoring Switch - 16A TH Elite 16A 4 $67.96
SONOFF THS01 Temp and Humi Sensor 4 $23.96

Avatar
Garmund
Viestit: 2135
Liittynyt: 12 Elo 2012, 23:44
Car(s): 508 RXH
Crosswagon Q4
Gtv 3.0 ja pari muuta

Re: Älytaloilu / etähallintakotivipstaakit yms

Viesti Kirjoittaja Garmund »

Nyt tuli ihan kaupallista älyä taloon, kun päivittyi palo/"rikos"ilmaisinkeskus uusien paloilmaisimien ohessa tuoreempaan. https://ajax.systems/products/hub-hybrid/

Tuo osaa kommunikoida kotiautomaatioiden kanssa, eli kertoa tilannetietonsa esim. Home assistantille. Myös releitä jne tuolla pystyisi ohjaamaan (Ainakin heidän omaansa) ja valvontakameratkin saisi tuohon kii. Vanhat (analogi) ja muunmerkkiset anturit sai kiinni lisäpalikalla ja uusia langattomia pystyy itsekin lisäänään tuohon.

Olihan toi aika kallis vs ite säätäen tai vaan tavis patterilliset palovaroittimet (vanhatkin oli johdolliset, DSC:n boxissa kiinni olevat). Ompahan varmatoimisempi kuin nää kuluttaja kotiautomaatiot ja suoraan akkuvarmistettu.
Suoraan vaan suoraa

Vastaa Viestiin