Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 19 Kesä 2019, 23:02Vastaa viestiin  [ 28 viestiä ] 
Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää 
Kirjoittaja Viesti
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Nyt kun tuon olen kerran... korjaan, kahdesti punnertanut (en toki yksin, kiitokset giilsille avusta molemmilla kerroilla) ajattelin, että tämän mystisen, sekä auton omistajia että korjaamoita konkurssiin vievän, hornettia kalliimman operaation voisi vaikkapa avata ihmisten tietoisuuteen.

Tämähän on siis (no okei, kulutuksen lisäksi) se The syy pelätä isojötsiä (eli 3.2 -litraista JTS V6 -moottoria, jos joku ei vielä termiä tunne). Alfan paketeissa muu jakopääsatsi maksaa helposti vähintään 800 euroa ja nokkapyörät marmorilta yhteensä rennosti reilut 3600 euroa - niitä on pirun vaikea ellei mahdoton löytää Alfan logoilla tarvikkeena. Kun lisäksi valmistajan ohjeistus jakopään tekemiselle tapahtuu irtomoottorille, kuuluu hommaan virallisesti nostaa motti pöydälle, joten työveloitus on vähän enemmän kuin tunti tai kaksi ja ehjänäkin kymppitonnin hintaluokassa pyörivän auton korjaaminen alkaa kustannusmielessä tuntua helposti järjettömältä. Ja kun etummainen pakonokka operoi bensan korkeapainepumppua, voi jakopäävika aiheuttaa vikakoodeja myös bensanpaineilta, kuten omani teki - ja tilanne näyttää entistä kauheammalta.

Mutta ei hätää, oikeasti hätä ei ole tämän näköinen.

Isojötsin alakerta ja jakopää on GM-yhteistyön peruja ja alunperin Holdenin käsialaa. Samaa tai lähes samaa jakopäätä on Holdenin lisäksi käytetty ainakin Saabissa, Cadillacissa, Opelissa, Buickissa ja parissa muussakin GM:n merkissä. Amerikkalaisia ei kuitenkaan voi täysin kehittymättömyydestä syyttää - GM huomasi melko pian sen ongelman, että jakopää on vähän susi ja teki siitä päivitetyn version, mutta se ei päätynyt eteenpäin Alfalle. Tässä piilee ensimmäinen sudenkuoppa - GM:n logoilla jakopääsatsia saa 200 eurosta ylöspäin, mutta niitäpä onkin kahta mallia, joista tuoreemmassa on vääränlaiset yläketjut ja keskirullat. GM:n satseista siis oikea vaihtoehto on vanhempi, jonka osalistaan kuuluvien yläketjujen tuotenumero on 12589011. Ne nokkapyörät onneksi kuluu aika rauhaksiin, mutta jos ne on vaihdon tarpeessa niin nekin ovat kuitenkin GM-tuotosta. Luonnollisesti kuitenkin GM on toteuttanut mm. Saabin moottoriin muuttuvan ajoituksen vain imunokille, joten jälleen tarvii vähän kaivaa. Kaikille nokille toteutettu säätö löytyy Cadillac CTS:n 3,6-litraisesta versiosta ja niiden GM-varaosanumerot on 12588272 (pako) ja 12588273 (imu). Nämä löytää halutessaan mm. Rockautolta vähän yli tonnin kokonaisuutena (sis. rahdit ja verot - ilman niitä jää vähän alle tonnin) eli ei siltikään halvat, mutta tonni on aika pirusti vähemmän kuin 3600e. Säästyneillä 2,5 tonnilla ostaa siis vaikka asennuskaljat, ulkomaanreissun ja koko jakopäälle vaihtotyön ja vähän jää vielä ylikin. Eikä sitä moottoriakaan tartte pöydälle nostaa, ellei ehdottomasti halua.

GM:n uudemman sarjan yläketjun tuotenumero on 12633452. Jos joku haluaa uhrautua koekaniiniksi, niin tähän pitäisi sopia nokkapyörät 12665857 (pako) ja 12672484 tai 12672483 (imu - en vielä keksinyt, mitä eroa näillä on). En osallistu mahdollisen kokeen kustannuksiin, mutta jos varmat, todistettavat tulokset julkaistaan tällä foorumilla, tarjoan selvittäjälle pullakahvit.

Periaatteessa tuonne voi vaihtaa vain sen venyneen ketjun ja/tai löysän kiristimen, mutta käytännössä siinä ei ole mitään järkeä, kun joka tapauksessa joutuu purkamaan koko jakopään esille asti.

Lisäksi tarvii jakopään tiivistesarjan, joka maksaa parikymppiä. Itse jakopäänkopan ja lohkon väliin ei sellaista isoa "master" -tiivistettä ole olemassakaan, joten ei kannata haksahtaa siihen, että Mahlen sarjan kuvauksessa moinen on mainittuna ja ostaa suosilla myös tuubi tiivisteliimaa. Samalla voipi kannattaa uusia imusarjan ja venttiilikoppien tiivisteet - itse tilasin Latviasta Victor Reinziä todetakseni, että venakoppien tiivisteissä ei tule mukana tulppakolojen tiivisteitä.

Ostoslistalle siis kuuluu ehdottomasti:
-Jakopääsarja, jos GM niin malli, jossa yläketjujen osanumero on 12589011
-Jakopään tiivistesarja
-Uudet öljyt (öljypohjaan on vapaa reitti ja sinne pääsee likaa sekaan tässä hommassa)
-Jäähdytysnestettä
-Näköjään moottorituen M12 -pultit on merkattu kertakäyttöisiksi, minä en tätä etukäteen hoksannut joten siellä ne on vanhat tyytyväisenä...

Mielestäni suositeltavaa on myös
-Imusarjan tiivisteet
-Venakoppien tiivisteet
-Apulaitehihna
-Sytytystulpat & filtterit, niin samalla tulee hoidettua perushuolto

Työkalut
Työkaluista pärjää suht. perussetillä. 10, 13, 16, 17, 18 ja 19mm hylsyjä on hyvä olla ainakin osaa kahden mittaisina ja parilla eri räikkäkoolla, lisäksi tarttee pari E-torxia (ainakin E14 ja E18), klemmariavaimen ja/tai click-r -pihdit (riippuen klemmarien malleista, mulla oli molempia), ruuvimeisseleitä ja muuta perussälää, ei kuitenkaan mitään ihmeellistä.

Itse operaatio
Enstemmäisenä oikea etupyörä löysälle ja keula ilmaan ja pukeille, jonka jälkeen äskenmainittu fillari irti ja talteen. Älä hävitä, sitä tarvitaan myöhemmin.

Seuraavaksi aloitetaan se kaamea ja pelätty ruuvaus ja nypätään ilmanotto irti MAF:n alkupäästä aina kaasuläppää edeltävään klemmariin asti ja nostetaan pötkö hyllylle. Pötkön alta paljastuu moottorin päätykiinnike, joka on vähän ikävästi edessä. Kiinnike onneksi makaa lokasuojan päällä pultattuna, joten sen rohkeaa ruuvata irti lokarista, jonka jälkeen moottorin voi tunkata pukin päälle tuetuksi ja moottorikiinnikkeen saa muutenkin irti. Moottorikiinnikkeen kakkososan (joka on kolmella pultilla kiinni lohkossa) takimmainen pultti on ns. vituke ja moottoria voi joutua kääntelemään sen irtisaamiseksi.

Kuva
Ilmanotto irti ja moottorikiinnike näkyvillä

Ennen tai jälkeen moottorikiinnikettä - tai myöhemminkin, ihan miten tykkää, muutenkin hommassa on monta asiaa, joiden järjestys ei sinänsä ole ihan niin justiinsa - tarvii myös nypätä irti imusarja ja venakopat. Näissä ei sinänsä kummoisia ihmeitä ole. Lisäksi kannattaa alkaa tyhjentämään jäähdytysnesteitä, itse nyppäsin alavesiletkun irti ja lapposin siitä pienellä letkulla, annoin valua samalla kun ruuvasin muuta.

Kuva
Imusarja ja moottorikiinnike irti, venakopat vielä sijoillaan

Kuva
Etukannen venakoppa irti, näkyy taustalla kera oranssien tiivisteiden. Nokkapyörissä erottuu GM:n tuotenumerot


Kun moottori on pukilla ja kiinnike on irti, päästään käsiksi apulaitehihnaan. Jos et ole varma että muistat miten hihna kulkee, ota siitä kuva (jos et ottanut, katso alta ja hahmota, että järjestys on kampura - ilmastointi - ot-pumppu - vesipumppu - laturi - kiristin) . Kiristimestä löytyy puolen tuuman kara, johon törpätään vääntiö kiinni, väännetään kiristin ääriasentoon löysän hihnan suuntaan ja otetaan hihna pois. En tiedä kestääkö kiristin ns. jysäyspäästön, mutta itse vapautin sen hallitusti - uusia toki saa vaikka Motonetista, mutta 200 euron hintalappu ei houkuttele vaihtamaan turhanpäiten. Hihnan jälkeen voi irroittaa hihnapyörät vesipumpulta ja kampuralta. Kiristin myös otetaan irti.

Kuva
Hihnan kulkureitti, kuva 1 - keskellä iso pyörä on vesipumppu, vasemmassa reunassa laturi, oikealla kiristin ja alhaalla kampuran siivapyörä

Kuva
Hihnan kulkureitti, kuva 2 - keskellä kiristin, oikealla ohjaustehostimen pumppu, vasemmalla alhaalla kampuran siivapyörä ja kaukana alhaalla, oikeassa kulmassa ilmastoinnin kompura

Tässä vaiheessa kehtaan lämpimästi suositella pirraamaan laturin kiinnikkeestä yläpuolisen etukulman, jonka taakse jakokoppa menee, pois tai ainakin pienemmäksi. Meinaan tuon itse tehdä seuraavan kerran kun ns. mestoilla syystä tai toisesta olen, ihan vaan siltä varalta jos jakokopan joutuu joskus irrottamaan uudestaan, se on meinaan ärsyttävä pujotella tuon kiinnikkeen taakse.

Sitten irti johtosarjat moottorin päältä (älä riko liittimiä kuten minä yhdelle tein) sekä ajoituksenmuuntimien solenoidit (ne, joilla on 2-napainen liitin siellä koneen päässä, ne 3-napaiset on asentoantureita eikä niitä tarvi irroittaa jakokopasta). Ne on aika pitkiä, joten takimmaisia voi joutua vähän kikkailemaan ja/tai konetta heiluttelemaan, mutta kyllä ne sieltä tulee (ihan ehjänä ja ilman järjetöntä voimaa), jos vaan tahtoa on.

Sitten päästään punaiseen suuntaan ja irroitusvuorossa on vesipumppu sekä sen yläpuolella oleva alavesiletkun, lämppärinkennonletkun ja ilmausletkun yhdistävä palikka, joka myös murkulaksi voitaneen kutsua. Ohjaustehostimen pumpun hihnapyörä peittää ihanasti paria jakokopan pulttia, joten se tarvii kääntää pois edestä - auton pitkittäissuunnassa olevat pultit irti ja vääntämään pumppua keulaa kohti, niin tilaa tulee tarpeeksi.

Jakokoppaa pitää paikallaan 1, 2, monta pulttia 13mm kannalla, niitä rohkeasti aukipäin ja kun kaikki on auottu, voi kopan kääntää heilumaan sen viimeisen pultin varassa ja huomata että niitä on yksi enemmän. No, ottaa senkin irti ja nostaa kopan pöydälle.

Kuva
Se kuuluisa isojötsin jakopää koko komeudessaan, kunkkupultti jo sijoillaan

Tässä vaiheessa jakopää on esillä ihailtavana. Nyt pyöritellään kunkkupultti paikoilleen ja aletaan pyörittämään moottoria, kunnes kampuran ketjupyörässä oleva pallo osoittaa keulaa kohti alaviistoon, tarkemmin kohti öljypumpun kannessa olevaa vastaavaa palloa ja etummaisen kannen nokkien ketjupyörien L-merkit osoittavat kutakuinkin poispän kampurasta - silloin moottori on hyvässä asennossa. Nyt iso pykälä silmään ja ruuvari satulan välistä jarrulevyn jäähdytysripojen väliin ja kunkkupultti irti, jonka jälkeen voi irroitella kiristimet, laahaimet, ketjut, idlepyörät ja kampuran ketjupyörän.

Sitten päästäänkin kasaamaan. Kasausvaiheessa kannattaa jo heti alussa huomata ja tiedostaa, että ainakin joissain ketjupyörissä on ylimääräisiä ajoitusmerkkejä, joista ei kannata hämääntyä (ai että mistäkö tiedän...).

Ensimmäisenä paikoilleen menee etummainen yläketju. Tässä pitää ketjussa olevien ajoitusmerkkien osua nokkapyörillä L-kohdille ja idlepyörällä siihen reiän kohdalle, niin että ajoitusmerkkinä toimiva lenkki näkyy reiästä läpi. Laahaimet ja kiristimet paikoilleen ja kiristimeltä sokka irti.

Kuva
Etummainen yläketju paikoillaan, huomaa tuoreuttaan kiiltävä etulaahaimen metallituki

Seuraavana paikoilleen menee toinen idlepyörä ja alaketju. Alaketjun ajoitusmerkit osuvat kampuralla pallon kohdalle, etuidlepyörällä kolmion kohdalle ja takaidlepyörällä pallon kohdalle. Edessä kolmio, takana ja alhaalla pallot - tämä siis kannattaa muistaa. Jälleen paikoilleen kiristintä ja laahaimia ja kiristimeltä sokka irti.

Takaketju meneekin jo melko rutiinilla, joten mahdollisuus mokata on oiva. Ajoitusmerkit osuu idlepyörällä pallolle ja nokkapyörillä R-kirjaimille. Laahaimet ja kiristimet paikoilleen ja kiristimeltä sokka pois. Tässä kohtaa on taktista pujotella se kunkkupultti takaisin sijoilleen ja pyöräyttää konetta vähintään kierros, mielellään pari, jotta varmistaa ettei homma ole mennyt puihin ja mäntä kohtaa venttiiliä. Jos haluaa, voi pyörittää niin monta kierrosta että ajoitusmerkit osuvat uudestaan kohdalleen. Jos joku tämän malttaa tehdä, niin kertokaa ihmeessä montako kierrosta se tarvii, minä en jaksanut laskea enkä kokeilla.

Pro-tip: jos jotain kiristintä joutuu jumppaamaan kiinni-irti niin että se pääsee ponnahtamaan ulos, saa sen takaisin sisään kun kääntää myötäpäivään samalla kun painaa kiristintä sisäänpäin. Tämä voi vaatia useita yrityksiä eikä ole mainittavan helppoa. Kun kääntää tarpeeksi pitkälle, kiristin lukittuu pohjaan vapautuakseen seuraavalla kertaa, kun sitä painetaan sisäänpäin.

Pro-tip 2: puhdista ajoituksenmuuntimien solenoidit, kun ne nyt ovat irti. Ovat vähän nihkeitä kaivaa esiin jälkikäteen.

Kuva
Taaemman pakonokan ajoituksen solenoidin sähköliitin näkyy alhaalla moottorikannakkeen ja iskaritornin välissä - yllättäen tämä pirullisin on juuri se yksilö, jonka itse jouduin puhdistamaan jälkikäteen

Jakokopalle ei tosiaan ole "master"-tiivistettä olemassa, vaan se tiivistetään tiivisteliimalla.

Loppu kasaaminen tapahtuu yllättäen purkamiseen nähden päinvastaisessa järjestyksessä, eikä siinä sinänsä mitään vallan kummallista ole, mutta sille kohtaa päästessä kehtaan suositella järjestystä vesipumppu, kiristin, vesipumpun hihnapyörä, teharinpumpun peittämä pultti, teharin pumpun takaisinkääntö. Kun moottorin pääty on saatu takaisin kasaan, voi halutessaan taas pyöritellä konetta. Pakko ei toki ole, etenkään jos pyöritteli jo aiemmin. Lopuksi kuitenkin moottorin kiinnike paikoilleen, ilmanotto kuosiinsa ja moottori käyntiin ilman vikavaloja. Sitten vielä se etupyörä paikoilleen (ethän hukannut tätä? Minähän sanoin, että sitä tarvitaan myöhemmin), auto alas pukilta ja koeajolle ränn.

Omani oli hieman nihkeä ilmaantumaan - voi johtua siitä, ettei kaikki letkut ole alkuperäisiä ja kulje oikeata reittiä, mutta auttoi kun kaadoin nestettä suoraan sisäkennon letkusta, joka on toisesta päästä kiinni aiemmin mainitussa murkulassa.

Voilá, itsetehtynä rahaa menee muutamia satasia, mutta nokkapyöriä uusimatta siis selviää alle tonnilla, niiden kanssakin kahdella. Homman osaava asentaja pystyy tekemään operaation työpäivän aikana, joten töidenkin osalta pitäisi olla mahdollista selvitä alle tonnilla eli teetettynäkin voisi hintalappu nokkapyörineen jäädä alle kolmen tonnin.

Unohdinko jotain? Jos, niin kertokaa rohkeasti ja lisätään datan sekaan.

Kiristysmomentit:
-Idlerattaat 58Nm
-Öljypumpun pultit (näistä kahdella on kiinni alaketjun etulaahain) 23Nm
-Nokkapyörät 58Nm
-Yläketjujen laahaimet ja kiristimet 23Nm
-Alaketjun ylälaahain 58Nm (hämmentävää, tässä on samat pienet pultit kuin yläketjujen laahaimissa, joten 23Nm kävisi paremmin järkeen - älkää korkatko kierteitä, jos 58Nm tuntuu liian kovalta)
-Alaketjun kiristin 23Nm
-Se alaketjun etulaahain (toistoa, nää on ne öp:n pultit) 23Nm
-Jakopään koppa 23Nm
-Ajoituksenmuuntimien solenoidit 10Nm
-Vesipumpun hihnapyörä 10Nm
-Apulaitehihnan kiristin 50Nm
-Kunkkupultti (kampuran päähän) 100Nm + 150 astetta
-Murkula, johon vesiletkut tulee kiinni 10Nm
-Sytytystulpat 20Nm
-Venakopat 10Nm
-Sytytyspuolat 10Nm
-Imusarja 23Nm
-Moottorituen M10 -pultit 54-66Nm
-Moottorituen M12 -pultit 63-77Nm + 90 astetta

Edit 1: Korjattu ylävesiletku -> alavesiletku (nyt kun ajattelin, siihen vesipumpun päälle tosiaan tulee alavesiletku) ja lisätty kiristysmomentit sekä samalla suositeltaviin perushuolto (tulpat + filtterit), sehän menee kivasti samalla.

Edit 2: Lisätty kuvia, lisätty apulaitehihnan reitti (kampura - ilmastointi - ot-pumppu - vesipumppu - laturi - kiristin) sekä lisätty vinkki puhdistaa ajoituksenmuuntimien solenoidit, kun ovat irti.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


Viimeksi muokannut Polforea päivämäärä 02 Joulu 2018, 17:29, muokattu yhteensä 3 kertaa12 Loka 2018, 22:53
Profiili
Avatar

Liittynyt: 11 Loka 2008, 16:56
Viestit: 665
Paikkakunta: Salo
Auto: 156 2.0ts -98
916 GTV 2.0ts -97
306 Cabriolet -97
Kadett -65
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Hienoa että vaivaudutaan kirjoittamaan hyviä työohjeita seuraaville! Kyseinen toiminta on foorumin selkäranka :fadein:


13 Loka 2018, 07:12
Profiili
Avatar

Liittynyt: 30 Tammi 2004, 07:38
Viestit: 6721
Paikkakunta: Loviisa
Auto: :
159 2.4 JTDm '07
Crosswagon Q4 '05
156 1.8 TS SW '02
156 2.5 V6 '98
--- [ EX ] ---
33 1.7 IE '91
155 2.0 '92
33 1.7 IE '91
156 2.5 V6 SW '03
Bravo 1.4 Tjet '08
156 2.0 JTS '02
Sprint 1.5 QV '86
156 1.6 TS '98
33 1.7 IE '91
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Hyvää työtä. Seuraavalla kerralla sit vielä kuvat mukaan ;)

_________________
33 I.E. → 156 TS → Sprint → 156 JTS → 156 V6 → 155 2.0 → 33 I.E. → 159 2.4 & 156 TS+V6+Q4


13 Loka 2018, 08:33
Profiili WWW
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Tällä kertaa tuli kuvattua aika vähän, mutta koetan siitä vähästä kaivella vähän vihjaavia otoksia tännekin väliin. Itse työhän on pääosin ihan ruuvausta ja omasta mielestäni tärkein anti on ajoitusohjeet ja nuo osanumerot, jotka jo niitä selvitellessä päätin kirjoittaa esille kunhan varma on varmaa. Ja samalla, kun niitä kirjoitteli esiin, ei ollut paha rasti kirjoittaa myös vähän tarinaa muusta suorituksesta.

Jossain välissä voisin oikeastaan vielä tonkaista kiristysmomentit tarjolle.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


13 Loka 2018, 08:57
Profiili

Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11
Viestit: 812
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Mainostan tähänkin ketjuun Amazonia:
Pakoratas: https://www.amazon.com/General-Motors-1 ... B008Y8TI4O
Imuratas: https://www.amazon.com/Genuine-GM-12588 ... T0FTW6PND3

Ainakin luvataan toimittaa Suomeen ja hinnatkin luokkaa $150 per ratas ja $40 shipping + customs


13 Loka 2018, 10:29
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
(170+170+100+100+40)*1,24=$719,20, varsin kohtuullinen loppusumma, tämän hetken kurssilla 622 euroa - tämä siis toimitettuna ja veroineen, tullimaksu voi olla vielä jotain prosentteja päälle, mutta alle 700e silti. Kyllä näitä tosiaan löytää, kun vaan jaksaa vähän kaivella ja kun nuo ristikkäiset osanumerot on tiedossa.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


13 Loka 2018, 11:07
Profiili

Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11
Viestit: 812
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Yes, varmistetut ristikkäiset osanumerot ovat kaiken alku ja juuri. Näiden Alfa/GM nokkarattaiden marmorilisä on samaa luokkaa kun aikanaan Porsche 924/944 osien kohdalla. VW/Audi osat sai aikalailla halvemmalla kuin Possun pakkaamissa muovipusseissa.


13 Loka 2018, 12:00
Profiili
Avatar

Liittynyt: 03 Helmi 2014, 20:51
Viestit: 691
Paikkakunta: Nummela
Auto: 166 2,4 JTDm 20V Sportronic -04
Ex. Alfat: Giulia super 1300
156 Sportwagon 2,0 JTS 16v -03
156 Sportwagon 2,4 JTDm 20v -05
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Polforea kirjoitti:
Nyt iso pykälä silmään ja ruuvari satulan välistä jarrulevyn jäähdytysripojen väliin ja kunkkupultti irti.
Miksen ole tätä kuullut aiemmin? Viimeksi eilen ihmettelin vääränmerkkisessä millä saan kunkkupultin momenttiin ilman vauhtipyörän lukitusta. Käytin apumiestä jarrun päällä.... Kiitos ja kumarrus plus omakustannepullakahvit.

_________________
166 2,4 JTDm 20V Sportronic -04


13 Loka 2018, 18:24
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Se sitten edellyttää, että momentti pääsee perille asti. Jos etuvedosta on koko keula ylhäällä, voi siis joutua lukitsemaan molemmat pyörät, ettei tasuri vie voimia vapaalta puolelta ulos. Vaan ei se paha rasti ole toistakin puolta blokata.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


13 Loka 2018, 18:47
Profiili

Liittynyt: 18 Loka 2014, 08:42
Viestit: 2328
Paikkakunta: Tuulos
Auto: 156 2.0 JTS SW -02, Lancia Prisma Integrale -91
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Saakelin huono kirjoitus. Pääsi aamupuuro jäähtymään, kun jäin itseäni tämän kanssa viihdyttämään.

Ihan siis vain lukemalla.

Enkä edes omista tällaista moottoria ja iltarukouksissa sellaisen laskeutumattomuus tontille on myös kuitattu.

Prkkkle.

Kohta sortuu jonkun kuunelkun viel hankkimaan.

_________________
Ikävätkin tosiasiat tarjoavat paremman lähtökohdan maailman rakentamiseen kuin niiden kieltäminen.


14 Loka 2018, 08:26
Profiili
Avatar

Liittynyt: 10 Helmi 2017, 15:02
Viestit: 213
Auto: 156 SW JTS 2,0 Brera 3,2 -06
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Hienot ohjeet, pitänee alkaa metsästämän osia pikkuhiljaa, ettei sitten joskus tule kiire. Tarkoitus olisi pitää Brera vielä pitkään

_________________
Pekka Kajaanista
Harrasteena Chevyt Corvair -61 ja Vega -74
Hondat VF1000F2 -85 ja V65 Sabre -85


14 Loka 2018, 09:26
Profiili
Avatar

Liittynyt: 13 Helmi 2008, 21:01
Viestit: 2992
Paikkakunta: Hausjärvi
Auto: Alfa 166 JTD -00, JTD 20v. -05 ja Saab 9000 CS 2.0t -97
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Onneksi ei tule tuo remontti itsellä koskaan ajankohtaiseksi, mut kieltämättä, jos talven tuota tekisi saattaisi tulla valmiiksi.


14 Loka 2018, 09:34
Profiili

Liittynyt: 10 Huhti 2014, 09:51
Viestit: 10
Auto: Spider 3.2 jts Q4
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Millä kilometreillä tuo jakopään remontti yleensä on edessä?


14 Loka 2018, 09:40
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Lonkka-arviolta 150-200tkm. Mulla on mittarissa 273tkm ja tämä oli selvästi vähintään toka kerta, kun jakopää on auki.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


14 Loka 2018, 10:23
Profiili

Liittynyt: 28 Kesä 2015, 16:35
Viestit: 36
Paikkakunta: Rovaniemi
Auto: 159 3.2 JTS Q4 Berlina -06
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
tennis kirjoitti:
Millä kilometreillä tuo jakopään remontti yleensä on edessä?


Mulla oli 195tkm mittarissa, ei vielä koodeja/mitään muutakaan. Auki ja selvästi venynyt - tehtiin ennakkoivasti uusiksi.

EDIT: ja ei oltu ennen aukastu, eka kerta.


14 Loka 2018, 20:46
Profiili
Avatar

Liittynyt: 07 Tammi 2005, 10:50
Viestit: 2042
Paikkakunta: Turenki
Auto: GT 3.2 Q2
159 3.2 Q4
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Loistava kertomus! Jäi vaan itselle epäselväksi että onko cadilläkin muuttuvan ajoitoksen nokkapyörät varmasti saman verran (asteissa) kääntyvät kuin alfan omat?

_________________
ex. 156 V6, Spider V6, 164 Q4, 156 V6, 75 TS, 75 TC, 164 TS, Alfetta


15 Loka 2018, 00:14
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Ainakin Jivestä (ja tiettävästi myös 155TS:n ALIsta) löytyneissä nokkapyörissä on stanssattuna nuo Cadillacin osanumerot, joten joko ne on täysin samat jo tehtaalta tai niitä on jo vaihdeltu ja todettu ainakin toimiviksi.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


15 Loka 2018, 06:59
Profiili
Avatar

Liittynyt: 07 Tammi 2005, 10:50
Viestit: 2042
Paikkakunta: Turenki
Auto: GT 3.2 Q2
159 3.2 Q4
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
No sittenhän halvempi vaihtoehto kuulostaa enemmän kuin hyvältä! :-D

_________________
ex. 156 V6, Spider V6, 164 Q4, 156 V6, 75 TS, 75 TC, 164 TS, Alfetta


15 Loka 2018, 07:08
Profiili
Avatar

Liittynyt: 23 Joulu 2005, 13:53
Viestit: 157
Paikkakunta: t's a long way to Leppärary
Auto: Giulia -16
Belvedere -58
Käfer -65
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Jaa, nytkö se automaatti-nelikko-V6-Brera muuttuikin sitten taas yhdeksi mahdollisuudeksi (jos niitä harvinaisuuksia jostain löytää) :mrgreen:

_________________
Eagles may soar, but weasels don't get sucked into jet engines


15 Loka 2018, 09:25
Profiili

Liittynyt: 18 Marras 2017, 12:11
Viestit: 812
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
JT Newman kirjoitti:
Jaa, nytkö se automaatti-nelikko-V6-Brera muuttuikin sitten taas yhdeksi mahdollisuudeksi (jos niitä harvinaisuuksia jostain löytää) :mrgreen:


Miten niin harvinainen?

Onhan niitä mobilessakin jopa yksi myytävänä:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... cf08b096a9

:-D


15 Loka 2018, 10:22
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Jotenkin rohkaisevaa, että olen ilmeisesti onnistunut työntämään näppini johonkin, jota jopa Thesis-mies on pelännyt liikaa :lol: :silly:

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


15 Loka 2018, 10:59
Profiili

Liittynyt: 05 Syys 2003, 02:27
Viestit: 417
Paikkakunta: Tampere
Auto: Ex 156 ja 147 Selespeed, MiTo
Nyt alla ClioRiS
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
FinPat kirjoitti:
Miten niin harvinainen?
Onhan niitä mobilessakin jopa yksi myytävänä:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... cf08b096a9
:-D

Aissaakeli jos ei olis tätä työsuhdeautohelvettiä niin lähtisin heti hakemaan ton!

_________________
932 937 955


15 Loka 2018, 12:45
Profiili WWW
Avatar

Liittynyt: 18 Marras 2003, 14:47
Viestit: 441
Paikkakunta: Tampere
Auto: GT 3.2 Q2
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin jakopää
Vecara kirjoitti:
tennis kirjoitti:
Millä kilometreillä tuo jakopään remontti yleensä on edessä?


Mulla oli 195tkm mittarissa, ei vielä koodeja/mitään muutakaan. Auki ja selvästi venynyt - tehtiin ennakkoivasti uusiksi.

EDIT: ja ei oltu ennen aukastu, eka kerta.


Mulla oli auto, johon oli ketjuremppa tehty jo 90tkm kohdalla.

Kiitokset Polforealle ohjeista. En silti taida enää koskaan moista laitetta hankkia...


15 Loka 2018, 18:35
Profiili
Avatar

Liittynyt: 23 Joulu 2005, 13:53
Viestit: 157
Paikkakunta: t's a long way to Leppärary
Auto: Giulia -16
Belvedere -58
Käfer -65
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Polforea kirjoitti:
Jotenkin rohkaisevaa, että olen ilmeisesti onnistunut työntämään näppini johonkin, jota jopa Thesis-mies on pelännyt liikaa :lol: :silly:


Thesiksen kanssa saa oikeastaan lähinnä pelätä, onko osia saatavilla. Hinta ei yleensä ole paha. 3,6k jakopääremonttiin pelotti köyhän kauemmas, ja toisaalta, minähän teetin Busson jakopään, kun en uskaltanut siihenkään koskea :-D

Mutta, totta kyllä, hyvä huomio :lol:

_________________
Eagles may soar, but weasels don't get sucked into jet engines


16 Loka 2018, 08:23
Profiili

Liittynyt: 24 Marras 2011, 12:41
Viestit: 104
Auto: Alfa romeo breda 3.2
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
No täällä on yksi auomaatti breda 3.2, nam........ Niin ja Suomi auto viellä.


18 Loka 2018, 11:13
Profiili
Avatar

Liittynyt: 21 Kesä 2011, 00:17
Viestit: 7312
Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Auto: 159 Berlina
128i E88
350i DHC
9000 CD
4C 1:24 TBi
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Härskisti promoon tätä vielä kerran, kun lisäsin kuvia ja pari tech-tippiä. Keksiikö kukaan mitään lisättävää/tarkennettavaa? Pölähti mieleen, että ei varmaan olisi paha virhe julkaista tämä Il Biscionessa - olisi ainakin tieto tallessa monessa osoitteessa.

_________________
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.


20 Marras 2018, 19:50
Profiili
Avatar

Liittynyt: 20 Tammi 2004, 02:55
Viestit: 7893
Paikkakunta: Hollola-Lahti +lähialueet
Auto: Arkeen 147 2.0
Pyhään kolmen polkimen 166 3.0
Kourajonossa 156 x4
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
FAQ:iin tämän voisi ainakin säilöä myöhemmille yrittäjille.

_________________
Poikamiehen on helpompi löytää itselleen hyvä nainen, kuin ruosteeton 156.


21 Marras 2018, 10:40
Profiili
Avatar

Liittynyt: 07 Tammi 2005, 10:50
Viestit: 2042
Paikkakunta: Turenki
Auto: GT 3.2 Q2
159 3.2 Q4
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tekniikan salatieteet: Isojötsin (3.2JTSV6) jakopää
Nyt kun olen puljannut tuon omani kanssa niin vastaan tullut pari hyödyllistä vinkkiä:
- Tässä on hyvä video kuinka tuo moottori ajoitetaan: https://www.youtube.com/watch?v=hZyehWKDV-Y
- Useammassa lähteessä mainitaan (esim. tuossa ylläolevalla videolla 4:30->) että alaketjun alemman laahaimen runkoa ei kannattaisi irroittaa öljypumpusta vaan vaihtaa pelkkä muovinen kulutuspinta. Sen laahaimen pultit pitää pumpun puoliskoja kasassa ja on ilmeisen tarkka momentista. Jos on kerennyt sorkkimaan sitä ja haluaa pelata oikein varman päälle. Saa uutta pumppua ihan kohtuu rahalla esim. tuolta
- eLearnissa on varmasti virhe siinä(kin) kohdassa mihin momenttiin alaketjun ylälaahain pitäisi. Oikea arvo 58nm sijaan lienee 23nm kuten kaikissa muissa saman kokoisissa pulteissa tuossa jakopäässä.

_________________
ex. 156 V6, Spider V6, 164 Q4, 156 V6, 75 TS, 75 TC, 164 TS, Alfetta


29 Joulu 2018, 18:25
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 28 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com